Winkler: romlik a többség és kisebbség közötti bizalom

Winkler Gyula EP-képviselő csütörtök este tájékoztatta az Európai Néppárt Politikai Közgyűlésének Brüsszelben tanácskozó tagjait arról, hogy Romániában, a román többség és a magyar kisebbség közötti bizalom megromlásához vezetnek az elmúlt időszakban történt események.

Winkler szerint Romániát az interetnikai kapcsolatok szempontjából az elmúlt időszakban a „rossz közhangulat jellemzi”. A december elsejei román nemzeti ünnepen, Kézdivásárhelyen történt sajnálatos incidenst, rendkívül veszélyes módon felhasználják „a teljes magyar közösség megbélyegzésére”.

Az európai parlamenti képviselő ugyanakkor arról is beszámolt, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök, megbeszélést folytatott Klaus Iohannis államelnökkel, valamint Dacian Ciolos miniszterelnökkel, és jelezte irányukba a romániai magyar közösség jogos aggodalmait. Winkler bejelentette, hogy ezen aggodalmakat levélben közölték Joseph Daul, az EPP elnökével is.

A Politikai Közgyűlés keretén belül, az RMDSZ EP-képviselője utalt az ezelőtt egy hónappal, a bukaresti Colectiv klubban történt szerencsétlenségre, amelynek 60 halálos áldozata és több tucat sebesültje lett. Winkler rámutatott arra is, hogy a katasztrófa vezetett el Victor Ponta miniszterelnök szociáldemokrata kormányának a lemondásához. Ennek eredményeként egy új, ezúttal technokrata, kormány alakult Dacian Ciolos, volt európai biztos vezetésével.

Ebben az összefüggésben Winkler elmondta, hogy Romániában egy erős elutasító magatartás észlelhető a politikum irányába. Ezt a jelenséget, véleménye szerint, a lehető legkomolyabban kell kezelni. Az európai parlamenti képviselő azt is hozzátette: az Európai Néppártnak jelentős szerepe lesz a politika iránti közbizalom újjáépítésében, úgy Romániában, mint az EU valamennyi tagállamában.

Kimaradt?