Putyin: az orosz gépet az Iszlám Állam védelmében lőtték le a törökök

Oroszország joggal feltételezheti, hogy a múlt héten azért lőtték le az Szu-24-es orosz harci gépet, mert így akarták biztosítani az Iszlám Állam illegális olajszállítmányainak a zavartalanságát - vélekedett Vlagyimir Putyin hétfőn Párizsban tartott sajtóértekezletén.

Az orosz elnök azt állította: Moszkva olyan "kiegészítő adatokhoz" jutott, amelyek alátámasztják feltételezésüket, miszerint az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken kitermelt olajat ipari méretekben szállítják át török területre. "Ezért minden okunk megvan azt feltételezni: a gépünk lelövésére vonatkozó döntés mögött az a szándék húzódott, hogy védelmezzék ezeket a török terület felé tartó olajszállítási útvonalakat" - állapította meg Putyin.

Eközben Szu-34-es orosz vadászbombázók hétfőn első alkalommal szálltak fel a szíriai légtérben úgy, hogy nem csupán bombákat vittek magukkal, hanem önvédelmi célból kis- és közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákat is - mondta az orosz hírügynökségeknek Igor Klimov, az orosz légierő sajtószóvivője.

A Reuters által is idézett tájékoztatásból - amelyet például a RIA Novosztyi orosz hírügynökség is közölt - kiderült: a szíriai légtérben hétfőn légi hadműveletekkel megbízott Szu-34-esek ezúttal már nem csupán OFAB-500-as légibombákkal és KAB-500 típusú irányítható légibombákkal szálltak fel, hanem olyan kis- és közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákkal is, amelyeket önvezérléses robbanófejjel láttak el. Ezek a rakéták hatvan kilométeren belül lévő célpontok megsemmisítésére alkalmasak - mondta a szóvivő. 

Az orosz vadászgép lelövése jelentős feszültséget okozott Törökország és Oroszország között. A török álláspont szerint az orosz gép megsértette a török légteret. Az életben maradt navigátor vitatja ezt, ahogy azt a török állítást is, miszerint a török légierő többször is felszólította őket a légtér elhagyására.

Klimov hangsúlyozta, hogy ezek a rakéták önvédelmi célt szolgálnak. Erre a lépésre az orosz fél amiatt szánta el magát, hogy a múlt hét elején a török légierő egyik F-16-os vadászgépe lelőtt egy orosz vadászbombázót. A gép pilótája és navigátora is sikeresen katapultált, de földet érés közben golyózáport zúdítottak rájuk. A pilóta, Oleg Peskov alezredes életét vesztette, Konsztantyin Murahtyin százados, a gép navigátora azonban életben maradt, őt a szíriai és orosz különleges egységek menekítettek ki a harci övezetből, a türkmén felkelők által uralt területről a szíriai Latakia tartományban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?