A koszovói ellenzék ismét könnygázzal akadályozta a parlament munkáját

A megerősített rendőri felügyelet ellenére hétfőn a koszovói ellenzék ismét könnygázpalackot dobott a pristinai parlament üléstermébe, ami miatt el kellett halasztani az ülést - írta honlapján a Koha Ditore című koszovói napilap.

Az ellenzék már három hónapja akadályozza fütyüléssel, tojásdobálással, valamint könnygázzal a törvényhozás munkáját, azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek. Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelésük nem teljesül. A koszovói alkotmánybíróság november elején - végleges döntéséig - felfüggesztette a megállapodást, az ellenzék azonban továbbra is tiltakozik. 

Szombaton Pristinában nagyszabású kormányellenes tüntetést tartottak, amely ugyan békésen zajlott le, később viszont koszovói rohamrendőrök hatoltak be az Önrendelkezés nevű ellenzéki párt székházába, és őrizetbe vették Albin Kurtit, a párt alapítóját és képviselőjét, valamint 97 aktivistát. Kurti ellen néhány nappal korábban adtak ki körözést a parlament munkájának többszöri akadályozása miatt, elfogását követően 30 napos előzetes letartóztatást rendeltek el vele szemben.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amelyet Belgrád azóta sem ismer el. Két és fél éve történelminek nevezett normalizációs folyamat kezdődött meg a két ország között, amelynek következő fordulója december elején várható, amikor Brüsszelben ismét tárgyalóasztalhoz ül Aleksandar Vucic szerb és Isa Mustafa koszovói miniszterelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?