Ramádit és Moszult bombázták a Charles de Gaulle vadászgépei

Felszálltak az első vadászgépek hétfőn a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó fedélzetéről az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló szíriai és iraki területeken történő bevetésekre - közölték francia katonai források.

A francia hadsereg a Twitter közösségi oldalon közölte, hogy a gépek két célpontot pusztítottak el Irakban. A hadihajó fedélzetén tartózkodó Pierre de Villiers tábornok, a francia fegyveres erők vezérkari főnöke közölte, Ramádiban és Moszulban hajtottak végre légicsapásokat a dzsihadisták ellen harcoló helyi fegyveres erők támogatására.

A Charles de Gaulle múlt szerdán indult el a Földközi-tenger keleti térsége felé, a 130 halálos áldozattal járó - előző heti - párizsi terrorakciók után, amelyekért az Iszlám Állam terrorszervezetet tartják felelősnek.

A repülőgép-hordozó odaküldésével Franciaország megháromszorozza csapásmérő erejét a térségben. Jelenleg 12 repülőgépet állomásoztat a francia légierő az Egyesült Arab Emírségekben és Jordániában, ezekkel az Iszlám Állam szíriai és iraki állásait támadják. A Charles de Gaulle 28 harci repülőgépet vitt a térségbe, köztük 18 Rafale és 8 Super-Entendard típusú gépet, valamint öt helikoptert.

Az orosz légierő közben több mint 140 bevetésben 472 terrorista célpontot támadott a hétvégén Szíriában – közölte az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Az oroszok az utóbbi öt napban több mint száz olyan tartályautót semmisítettek meg, amelyek nyersolajat szállítottak az Iszlám Állam ellenőrzése alatt lévő finomítókba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?