A legmagasabb szintű terrorriadó közepébe csöppent munkatársunk Brüsszelben

Alaposan megváltozott péntekhez képest a hangulat Brüsszelben, miután a legmagasabb, negyedik szintre emelték szombaton a terrorfenyegetettség mértékét egy küszöbön álló veszélyre hivatkozva – jelentette a belga fővárosban tartózkodó munkatársunk.

Beszámolója szerint korareggeltől mindenütt járőröző katonákat látni. A központi vasúti pályaudvarnál is a hadsereg járművek állnak, mellettük fegyveresek, az állomásépület tetejéről pedig mesterlövészek kémlelik a környékét.

A brüsszeli városháza előtt is katonai jármű áll, a metrók nem közlekednek. „A hatóságok azt tanácsolják hogy kerüljük a vasútállomást és a repülőteret, de ezt most éppen nem tehetem meg. Három óra múlva indul a repülőm haza” – írta munkatársunk.

Közvetlen veszélyben a város

A terrorriadó legmagasabb szintre emelését a Fenyegetésértékelési Elemző Bizottság (OCAM) rendelte el. A testület tájékoztatása szerint a helyzet újabb elemzését követően jutottak arra a következtetésre, hogy Brüsszel körzetében "nagyon komoly" a terrorfenyegetettség mértéke. Ez a szint közvetlen veszélyt is jelent.

Az intézkedés néhány órával azt követően lépett hatályba, hogy a belga igazságszolgáltatás terrorizmussal vádolt meg egy Belgiumban őrizetbe vett személyt a Párizsban november 13-án történt, 130 halálos áldozatot követelő terrormerényletekkel összefüggésben. Nevét nem hozták nyilvánosságra, és ő már a harmadik ember, akit a párizsi eseményekkel kapcsolatban vád alá helyeztek.

Az OCAM felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy kerüljék el azokat a helyeket, ahol nagyobb számban csoportosulnak emberek, ezek között említették a pályaudvarokat és reptereket, valamint a különböző zenei rendezvényeket, koncerteket, a közösségi közlekedési eszközöket, továbbá a nagy bevásárló központokat. A testület egyben kérte a lakosságot, hogy segítsék a biztonsági ellenőrzések végrehajtását.

A nemzeti válságközpont hajnali bejelentése értelmében szombatra és vasárnapra a metró teljes hálózatát lezárják a forgalom elől. Az RTBF belga rádió híradása szerint a villamos- és buszjáratok ugyanakkor továbbra is üzemelnek majd.

A válságközpont emellett azt ajánlotta a brüsszeli régió 19 települési önkormányzatának, hogy fontolják meg a nagyobb rendezvények lemondását. Javasolták továbbá azt is, hogy ezen a héten ne tartsák meg a belga első és második labdarúgó liga egyetlen mérkőzését se.

Tartani lehet a párizsihoz hasonló támadástól

Charles Michel belga miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy a döntés, amellyel a terrorfenyegetettség mértékét a legmagasabb szintre emelték Brüsszelben, "egészen pontos információkon alapszik, amelyek értelmében a Párizsban történtekhez hasonló támadás veszélye áll fenn" a belga fővárosban is.

Mint sajtóértekezletén elmondta, tartani lehet attól, hogy "több személy fegyverekkel és robbanóanyagokkal támadást indíthat ... akár több helyen is". Michel hozzátette: "Arra bíztatjuk a lakosságot, hogy ne engedjen a pániknak, őrizze meg a nyugalmát. Megtettünk a szükséges lépéseket."

Jan Jambon belügyminiszter előzőleg a kormány biztonsági kabinetjének rendkívüli ülésére tartva, újságíróknak azt mondta, hogy a helyzet "komoly", de ellenőrzés alatt tartható a hajnalban elrendelt legmagasabb szintű riasztással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?