Svédországban is elkaptak egy terroristát

Egy támadást tervező iraki származású férfit vett őrizetbe a svéd rendőrség csütörtökön, akit már két napja keresték országszerte, nem sokkal a 129 halálos áldozatot követelő múlt pénteki párizsi merényleteket követően adták ki a körözést.

A svéd biztonsági szolgálatnak szerdán már konkrét értesülései voltak egy esetleges terrortámadásról. Később a rendőrség Mutar Mutanna Madzsidot nevezte meg az ügy gyanúsítottjaként, de részletekkel nem álltak elő a hatóságok. A Six svéd hírügynökség egy névtelen forrásból származó értesülése szerint egy Szíriában kiképzett iraki férfi szerdán utazott be Svédországba, hogy merényletet kövessen el.

A Dagens Nyheter című újság, valamint a TT hírügynökség csütörtökön információi szerint a férfit egy menekültközpontban vették őrizetbe az észak-svédországi Vasterbotten megyében lévő Boliden településen. A lap idézett egy meg nem nevezett szemtanút is, aki "a rendőrség felfegyverzett különleges erőinek számos járművét látta" a menekültközpontnál. A svéd bevándorlási hivatal nem nyilatkozott az ügyben.

Sirpa Franzen, a SAPO biztonsági szolgálat szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a férfi őrizetbe vétele erőszak alkalmazása nélkül történt. Hozzátette, hogy "továbbra is érdekli őket a gyanúsított svédországi tevékenysége". A szóvivő elzárkózott attól, hogy kommentálja a svéd sajtó értesüléseit arról, hogy az őrizetbe vett férfinak vannak-e segítő társai. A biztonsági rendőrség készültsége továbbra is az ötfokú skálán a negyedik szinten van, ami azt jelenti, nagy a valószínűsége annak, hogy bizonyos "személyeknek megvan a szándékuk és lehetőségük egy támadás végrehajtására".

Kapcsolódók

Kimaradt?