Letartóztatják a terrorizmust támogató második brit férfit is

A budapesti Fővárosi Törvényszék csütörtökön elrendelte annak a másik brit férfinak az átadási letartóztatását is, akit múlt szombaton egy Bukarestbe tartó vonaton igazoltattak, majd előállítottak a magyar rendőrök.

Trevor Brooks a hazájában, az Egyesült Királyságban sajtóhírek szerint Abu Izzadinként is ismert, és rendszeres szónoka Nagy-Britanniában a szélsőséges dzsihadista megmozdulásoknak. Korábban ő és társa, Simon Jonathan Keeler terrorizmus finanszírozása miatt volt büntetve, és a brit terrorizmusellenes törvények szerint engedély nélkül nem hagyhatták volna el az Egyesült Királyság területét, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellenük.

A törvényszék előzőleg, szintén csütörtökön döntött Simon Jonathan Keeler átadási letartóztatásáról. Brooks a társához hasonlóan az egyszerűsített eljárást választotta, vagyis beleegyezett a kiadatásába. Ez azt jelenti, hogy tíz napon belül, november 29-ig át kell venniük őt a brit hatóságoknak, ha ez nem történik meg, akkor szabadon kell bocsátani.

A férfi a tárgyaláson panaszkodott a magyar börtönkosztra, és azt kérte, hogy a saját pénzén vásárolhasson magának élelmet. Ugyancsak kérte, hogy csapvíz helyett ásványvizet ihasson. A két brit férfit a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton igazoltatták a rendőrök múlt szombaton, ám ők sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem az állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.

A határrendészeti kirendeltségen kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves Simon Jonathan Keeler brit állampolgáré. Útitársát - bemondott személyi adatai alapján - a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: Trevor Brooks brit állampolgár, 40 éves.

Kedden dőlt el a sorsuk

Ügyükben kedden történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük ellen az európai elfogatóparancs, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát. A két brit férfi ugyanis korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.

A csütörtöki tárgyalásokat hatalmas rendőri készültség kísérte, több tucat rendőrautó jelent meg a Fővárosi Törvényszék előtt, illetve rohamsisakos, géppisztolyos rendőrök biztosították a helyszínt, és a tárgyaláson is mindvégig jelen voltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?