Véget ért a terrorellenes akció Saint-Denis-ben

Egy robbanómellényt viselő nő felrobbantotta magát, egy másik személy pedig tűzharcban halt meg a szerdan hajnalban kezdődött lövöldözésben Párizs északi Saint-Denis negyedében a terrorellenes rendőri erők beavatkozása során. A RAID-osztagok őrizetbe vettek hét személyt  - jelentették több forrásból. Összeállításunk frissül.

15.40: A múlt heti párizsi merényletek egyik helyszínéről, a Bataclan koncertterem elől az egyik öngyilkos merénylő által elküldött utolsó SMS címzettje tartózkodott abban a lakásban, ahol szerda hajnalban feltételezett terroristákat vett őrizetbe a rendőrség - jelentette a France2 francia közszolgálati híradó. "Elindultunk, kezdünk" - ezt az üzenetet küldte el múlt péntek este 22 óra 42 perckor az egyik öngyilkos merénylő, mielőtt társaival behatolt a Bataclanba. A mobiltelefont a koncertterem előtti szemetesben találták meg a rendőrök.

15.04: A rendőrség megerősítette, hogy a hajnali műveletekben hárman meghaltak.Egyelőre annyit tudni, hogy egy nő felrobbantotta magát, ő a párizsi merényletek irányításával gyanúsított Abdelhamid Abaadoud unokatestvére és egy férfi is meghalt, aki a lakásban tarózkodott a rajtaütés alatt. Hogy a harmadik halott egy járókelő-e, egyelőre nem tudni, reggel francia híradások még erről számoltak be. A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve azt közölte, hogy az akciót egy telefonon érkezett füles alapján indították.

14.44:  Azonosították a múlt heti párizsi merényletek mind a 129 halálos áldozatát - közölték szerdán az illetékes hatóságok. „Minden egyes elhunyt áldozatnak megvan a személyazonossága, azaz 129 embernek, és mintegy száz család fejet hajthatott a hozzátartozója előtt az Igazságügyi Orvostani Intézetben" - olvasható a szerdai kormányülés jegyzőkönyvében. A dokumentum szerint 89-en haltak meg a Bataclan koncertteremben, egy embert öltek meg a terroristák a Stade de France nemzeti stadion közelében, a többi áldozat az utcai lövöldözések során, kávéházak teraszán vesztette életét.

13.51: Terrorelhárítók hatoltak be egy temlomba Saint-Denis-ben, nem messze az akció helyszínétől. A Figaro szerint a rendőrök faltörő kossal törték be az egyik kaput.

13.49: A francia BFMTV szerint a nő, aki a derekára erősített robbanóanyaggal lett öngyilkos az ostrom alá vett lakásban, annak az Abdelhamid Abaaoud-nak a rokona, akit a pénteki merényletek kitervelőjének tartanak.

13.28: François Molins párizsi főügyész nem tudta megerősíteni, hogy az akció során őrizetbe vett vagy megölt személyek között szerepel-e Abdelhamid Abbaoud is, a párizsi merényletek feltételezett kitervelője.

13.15: a helyszínen már meg is jelent Bernard Cazeneuve belügyminiszter, aki nyilatkozik a sajtónak. „Hét személyt őrizetbe vettünk, ketten meghaltak, köztük az a nő is, aki felrobbantotta magát” - vont mérleget a politikus.

Cazeneuve köszönetet mondott az akcióban részt vállaló 110 rendőrnek, aki nagyfokú bátorságról tettek tanuságot azáltal, hogy felvállalták a tűzharcot a mindenre elszánt terroristákkal. Ugyanakkor hálát mondott Saint Denis lakóinak, akik hidegvérrel várták ki az akció végét. 

12.57: Stéphane Le Foll, a francia kormány szóvivője Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy a rendőri művelet véget ért, a terroristákat semlegesítették. Hozzátette: további információkkal Bernard Cazeneuve belügyminiszter szolgál majd.

12.38: A France Press rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy hét személyt vettek őriztebe a Saint-Denis-i terrorellenes akció során. A francia főügyészésg korábban 5 letartóztatott személyről adott ki közleményt. Ugyanaz a forrás jelezte az AFP-nek, hogy a bevetés véget ért, most már csak a környék biztosítása a rendőrök feladata. Ezt az információt hivatalosan még nem erősítették meg. 

A France24 hírtelevízió élőben közvetíti az eseményeket:

12.09: Az ostrom alá vett épületből egy levetkőztetett férfit vezettek el a rendőrök néhány perce. Egyelőre nem lehet tudni, ki lehet a férfi, és miért nincs rajta nadrág. Elképzelhető, hogy az egyik terrorista, akit azért vetkőztettek le, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy nincs a testén bomba.

11.57: Diesel, a RAID-osztagok 7 éves belga juhászkutyája elpusztult a támadásban, őt a terroristák lőtték le.

11. 41: A Le Monde helyszínen tartózkodó riportere szóba elegyedett a szomszédokkal, akik elmondták, hogy a párizsi merényletek feltételezett elkövetői által használt lakásnak nem volt állandó bérlője. A lakást rövid időszakokra adta ki a tulajdonos, sokszor önkényes lakásfoglalók vették birtokba. A szomszédok elmondták, a lakást három személy - két férfi és egy nő - vette bérbe. A férfiak eléggé visszahúzódóan jártak-keltek (kapucnis felsőjüket mindig szemükbe húzták), a nővel viszont többször találkoztak a liftre várva. Egy ilyen alkalommal a nő azt is elmondta, hogy társai Belhiumból érkeztek. 

11.34: megerősítette a francia rendőrség még egy személy halálát. Az nem derült ki a közleményből, hogy, merénylőről, rendőrről vagy cilvil áldozatról van szó. 

11.15: a francia rendőrség Twitter-bejegyzése szerint öt rendőr szenvedett enyhe sérüléseket az akció során. 

10.47: egy rendőrségi szóvivő cáfolta a Le Figaronak azokat a híreket, miszerint a hajnali tűzharcban életét vesztette egy járókelő is. 

10.12: hivatalos közleményt adott ki a francia főügyészség. Ebben megerősítik, hogy a helyi idő szerint 4.20-kor kezdődő terrorellenes akció még mindig folyamatban van. Azt is megerősítették, hogy egy öngyilkos mellényt viselő nő felrobbantotta magát. Három férfit őrizetbe vettek, identitásukat egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A szóban forgó lakás melletti lakrészből is őrizetbe vettek egy nőt és egy férfit, akiket szintén kihallgatnak. Végezetül megjegyzik, hogy a már azonosított, de meghalt terroristák, Ismael Mostefai és Sami Amimour családjának megfigyelését beszüntették. 

9.40: A France Press érdeklődésére a francia rendőrség elárulta, hogy az akcióban több rendőr is megsérült, de nem kívánták megadni a pontos számot. (Le Monde)

9.33: Abdelhamid Abaaoud, a pénteki támadások kitervelője öt felfegyverzett emberrel vehette be magát egy lakásba - tudta meg az AP rendőrségi forrásból. A Le Monde és más francia lapok szerint három célpont meghalt a rendőri akcióban, köztük a nő, aki felrobbantotta magát. Az AFP szerint két embert letartóztattak. 

9.20: A francia rendőr-főkapitányság arra figyelmeztette a környéken lakókat, hogy ne hagyják el lakásukat, a terrorellenes művelet még nem ért véget.

9.03: Az akcióban a hírek szerint meghalt két rohamrendőr, akiknek vesztét egy öngyilkos merénylő okozta. A robbanómellénnyel felszerelkezett nő akkor robbantotta fel magát, amikor a rendőrök megrohamozták azt a lakást, amelyben a feltételezések szerint a párizsi merénylők bujdostak. A Daily Mail úgy tudja, hogy egy további terrorista elbarikádozta magát. 

8.52: Több forrás is arról számolt be, hogy véget ért a rendőri akció. A Bloomberg az LCI TV-re hivatkozva azt írja, hogy a francia terrorellenes erők három gyanúsítottat megöltek, hármat pedig letartóztattak. 

8.44: Öt vagy hat erőteljes robbanás rázta meg néhány perccel ezelőtt a környéket - számolt be a Le Figaro közelben lakó munkatársa. A deflagráció után kissérteties csend állt be. „ Most semmit sem hallunk” – írja a francia lap.

A környéken megjelent több száz állig felfegyverzett katona is. (Le Figaro)

8. 31: A Seine-Saint-Denis prefektúra bejelentette, hogy az ostromállapotra való tekintettel a körzet minden oktatási intézménye zárva marad. (Le Monde)

8.25 A francia BFMTV úgy tudja, hogy Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek kitervelője a Saint-Denis-beli akció fő célpontja, de vele együtt a szombat óta körözött Salah Abdeslam is elbarikádozta magát a lakásban, és ott van velük az eddig ismeretlen kilencedik elkövető is.

A 27 éves Abdelhamid Abaaoudot az Iszlám Állam szíriai sejtjének legbrutálisabb terroristájaként tartják számon, belga állampolgár. Januárban már feltűnt a neve a rendőrségnek egy másik merénylettel összefüggésben - jelenti a francia csatorna.

Akcióba lépettt szerda hajnalban a francia rendőrség és a Raid különleges bevetési egység a Párizs északi részén található Saint-Denis-ben, nem messze a Stade de France stadiontól, ahol pénteken több öngyilkos merénylő is robbantott - közölte egy nyomozáshoz közel álló forrás.

A tűzpárbaj tényét egy másik illetékes is megerősítette, rendőrségi források pedig később azt is közölték, hogy a beavatkozás a több mint 130 halálos áldozatot követelő pénteki merényletek még szökésben lévő elkövetőijével volt kapcsolatban.

A francia sajtójelentések szerint több rendőr is megsérülhetett a lövöldözésben. Az iTele egyik helyi újságírója szerint 2-3 ember elbarikádozhatta magát egy lakásban. A lakókat arra kérték, ne menjenek ki, az utcákat is lezárták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?