Salah Abdeslam még mindig szökésben van, csak a „taxisait” kapták el

Új körözési fotóval keresik a párizsi merényletek egyik résztvevőjét, Salah Abdeslamot, aki péntek este óta szökésben van. A francia állampolgárságú férfi Brüsszelben élt és egyes hírek szerint  gyerekkori barátja a párizsi vérengzés feltételezett kitervelőjének és megrendelőjének, Abdulhamid Abaaoudnak. 175 centi magas, vékony testalkatú, barna szemű. A Bataclan klubban lövöldözhetett.

Időközben a Libre Belgique belga napilap megtudta, hogy egy Hamza Attou és egy Mohamed Amri nevű férfit vettek őrizetbe hétfőn a brüsszeli hatóságok. Amri és Attou a merényletek éjszakáján a brüsszeli Molenbeek negyedből Párizsba ment autóval. A francia fővárosban Salah Abdeslam várta őket, hogy visszamenjenek együtt Brüsszelbe. Mindketten azt vallották, hogy egyik merényletben sem vettek részt végrehajtóként. 

Ennek ellenére a lap úgy tudja, hogy a férfiaknál tartott házkutatásokon ammónium-nitrátra bukkantak a rendőrök, amelyeket bombák készítéséhez használnak. Amikor megkérdezték tőlük, hogy mire kellett nekik ilyen anyag, akkor a lap szerint azt válaszolták, hogy kertgondozáshoz. Ezen felül Attou lakásában olyan töltényeket is találtak a rendőrök, amiket a Kalasnyikovokhoz használnak.

Amri és Attou ugyanakkor azt állította a vallomásában, hogy Salah a merényletekben vett részt. Azt vallották, hogy a férfi jóval a merényletek után, hajnali 2-kor telefonált nekik és 5 órakor vették fel autójukkal Párizsban. Attou és Amri egy Volkswagen Golffal ment Párizsba, Amri vezetett. A visszaúton háromszor is igazoltatták őket a rendőrök, de probléma nélkül visszamentek Molenbeekbe. Már nappal volt, amire hazaértek. 

Abban egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak, hogy hol tették ki Salahot. Az viszont kiderült, hogy az autót nem bérelték, az Attoué volt. Azt állítják, hogy a visszaúton keveset beszéltek, de Salah "egy kissé idegesnek tűnt".

Kapcsolódók

Kimaradt?