EU-elleneségük miatt gyerekeket vettek el brit nevelőszülőktől

Három gondozott gyermeket vett el egy angol házaspártól a helyileg illetékes tanács, arra hivatkozva, hogy a nevelőszülők egy EU-ellenes és "rasszista" párt tagjai. Az azonnal hatalmas politikai botránnyá duzzadt ügyben elítélő nyilatkozatot adott ki a brit kormány.

Az esetet a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap ismertette szombaton. A beszámoló szerint a közép-angliai Rotherham város munkáspárti vezetésű tanácsának gyámügyi osztálya azért hozta meg a három testvér - két kislány és egy fiú - elvételéről hozott döntését, mert a nevelőszülők a brit EU-tagság feladásának programját hirdető UK Independence Party (az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja, UKIP) tagjai.1124-noeu

A lapnak a nevelőszülők elmondták: a tanács illetékesei azzal a véleményükkel indokolták a döntést, hogy a UKIP "rasszista" párt, mivel ellenzi a bevándorlást. 

A rotherhami tanács szombaton a BBC-nek megerősítette, hogy mivel "nem őshonos fehér brit" gyermekekről van szó, a helyhatóságnak "aggályai támadtak" a UKIP bevándorlási álláspontjával kapcsolatban.

Joyce Thacker, a városi tanács gyermekügyi osztályának igazgatója kijelentette: a gyermekek elvételéről hozott döntést valóban befolyásolta a UKIP bevándorlási politikája, és az, hogy a párt "véget akar vetni a multikulturalizmus aktív ösztönzésének".

A UKIP 12 képviselővel van jelen az Európai Parlamentben, a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában három taggal képviselteti magát - ők mind a kormányzó Konzervatív Pártból léptek át -, de a választott alsóházban eddig nem sikerült mandátumot szereznie.

A meg nem nevezett házaspár hét éve fogad ideiglenes gondozásra kihelyezett - általában hátrányos helyzetű - gyermekeket, és a tőlük most elvett három testvér szeptember óta volt náluk. Beszámolójuk szerint a tanács illetékese közölte velük, hogy ha a hatóság tudott volna UKIP-tagságukról, akkor ezeket a gyerekeket nem nekik adták volna gondozásra.1124-michael-gove

Michael Gove brit oktatási miniszter szombaton "védhetetlennek" nevezte a gyermekek elvételét a nevelőszülőktől. A miniszter hozzátette: a brit kormány külön vizsgálatot indít annak meghatározására, hogy miképp lehet a kialakult helyzetet rendezni. 

Nigel Farage, a UKIP vezetője szombaton felháborítónak nevezte az esetet, és kijelentette: a pártnak semmi köze a rasszizmushoz.1124-Nigel Farage UKIP

A Munkáspárt - a brit baloldal legnagyobb politikai ereje - szombati nyilatkozatában maga is a gyermekek ügyében hozott döntés "sürgős felülvizsgálatára" szólította fel a párt által vezetett rotherhami tanácsot. A Labour közleménye szerint a nevelőszülők UKIP-tagságának nem szabad a gondozásba vétel akadályává válnia.

Kimaradt?