Hongkong nem kér a kínai bevándorlókból

A hongkongi lakosok fele úgy gondolja, csökkenteni kellene a szárazföldi Kínából érkező bevándorlók számát - idéz egy friss felmérést a South China Morning Post című napilap.

A helyi oktatási intézet korábban elvégzett telefonos felmérése szerint a megkérdezettek 22 százaléka a Kínából érkező bevándorlók számának jelentős, 29 százaléka számuk enyhe csökkentését kívánja. A másik oldalon ugyanakkor csak 16 százalékot tesz ki azok aránya, akik örülnének, ha nőne a bevándorlók száma.1124-hkong

A felmérés során csupán kevéssel több mint ezer felnőttet kérdeztek ugyan meg véleményükről, az eredmény a hongkongi lakosság szárazföldi kínaiakkal szemben támasztott, az elmúlt év során elmélyülő ellenszenvére mutat rá. 

A felmérést készítő intézet South China Morning Post által megszólaltatott kutatója az eredményeket "aggasztónak" nevezte, s úgy fogalmazott: a trend folytatódása ellen a kormánynak kell tennie, oktatással és a bevándorlók fokozottabb integrálásával.

A válaszok a hongkongi lakosok legfőbb aggodalmaira is rávilágítanak: a megkérdezettek több mint fele fogalmazott úgy: a bevándorlók nem képezik igazán részét a társadalomnak, ugyanakkor a hongkongiakéval egyenlő szociális juttatásokat élveznek, csaknem 47 százalék szerint Hongkongba érkezésük hozzájárult a jövedelmek csökkenéséhez. 

A válaszadók 40 százaléka szerint az idegenek "ellopják" a munkát a helyi lakosok elől, 30 százalékuk szerint a bevándorlók számával együtt az erőszak is növekszik.

A hongkongi lakosok szárazföldi kínaiakkal szembeni ellenszenve az elmúlt év során érezhetően megnőtt. Ehhez a különleges igazgatású területet "szülőszobának használó anyák", a hangos és szemetelő, árakat és ingatlanárakat felhajtó beutazók, és a Peking által Hongkongra erőltetni próbált új tanterv is hozzájárult. A Hongkongi Egyetem egy júniusi felmérése szerint a helyiek 37 százaléka bizalmatlan Pekinggel szemben.

Kimaradt?