Ha Németország és Ausztria lezárja a határait a menekültek előtt, Románia is

Szlovénia után Bulgária, Szerbia és Románia is közölte, hogy csak addig tartja nyitva határait a menekültek előtt, amíg Ausztria és Németország is.

Péntekről szombatra virradó éjszaka több mint háromezren lépték át a szerb-horvát határt Berkaszovónál. Az elmúlt 24 órában több mint kétszer ennyien érkeztek ehhez a határátkelőhöz Görögországon és Macedónián át a Közel-Keletről és Ázsiából.

Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének ottani vezető koordinátora arról beszélt szombaton hajnalban, hogy minden rendben ment az éjjel. Nagyon hideg volt, akárcsak az elmúlt napokban. Ami újdonság, hogy a szokásosnál is több a kisgyerek és a sérült.

Az elmúlt egy hétben 50 ezernél is többen szelték át Horvátországot, hogy Szlovénián és Ausztrián át eljussanak Németországba.

A szlovén kormányfő pénteken azt mondta, ha belátható időn belül nem kapnak hathatós segítséget Brüsszeltől, kénytelenek lesznek lezárni az ország horvátországi határszakaszát.

Egy fiatalember, aki Szíriából menekül a polgárháború elől, elmondta, gazdasági végzettsége van és Dániába tart. Ott akar munkát találni.

Egy fiatalasszony az ENSZ-re panaszkodik. Azt mondja, mindenki úgy hiszi, hogy a villágszervezet segít nekik, de ez nem igaz. Nagyon kevés támogatást kapnak onnan, és ez elkeseríti. 

Szombaton Románia, Bulgária és Szerbia Szófiában egyeztet a menekültválságról.

Az Európai Bizottság elnöke ugyanerről tárgyal vasárnap Brüsszelben a menekültek útvonalába eső államok vezetőivel Görögországtól egészen Ausztriáig, és természetesen a célország, Németország is a meghívottak között van.

Kapcsolódók

Kimaradt?