Putyint továbbra sem hagyja nyugodni a deveselui katonai bázis

Továbbra is Oroszországot fenyegető lépésnek tartja az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek Romániába és Lengyelországba telepítését Vlagyimir Putyin – írja a Reutersre hivatkozva a Mediafax.

Az orosz elnök csütörtökön, Szocsiban beszélt erről egy rendezvényen. Arra hivatkozott, hogy a rakétapajzs elemeit befogadó romániai és lengyelországi katonai bázisokra nem csak önvédelmi, hanem támadó fegyvereket is telepíthet az Egyesült Államok. Ismert, hogy Romániában Deveseluban épült ilyen támaszpont.

Putyin szerint már megalapozatlan Washingtonnak az az érvelése, hogy a pajzs kiépítésére az Iránból érkező esetleges rakétatámadások elhárításához van szükség. „Az Egyesült Államok egyoldalúan megszegték a közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról szóló szerződést. Az iráni problémák megoldódtak, Teherán részéről nincs semmilyen fenyegetés. Semmi sem indokolja, hogy amerikai barátaink kiterjesszék a rakétavédelmi rendszerüket, ennek ellenére nem állnak le terveikkel” – idézte a Mediafax az orosz elnököt.

Putyin szerint Washington félrevezeti az egész világot. „Kimondom világosan: az amerikaiak hazudnak. Céljuk a javukra megbontani a katonai egyensúlyt, hogy mindenkinek diktálhassanak, beleértve a szövetségeseiket is. Ez egy nagyon veszélyes forgatókönyv” – fejtegette.

Ismert, hogy Oroszország az utóbbi hónapokban több esetben meg is fenyegette Romániát, amiért befogadja az amerikai rakétapajzs egyes elemeit. Legutóbb Mihail Uljanov, a moszkvai külügyminisztérium fegyverkezéskorlátozási és fegyverzetellenőrzési osztályának vezetője felhívta az Egyesült Államokat és Romániát, hogy álljanak el terveiktől, "amíg nem túl késő". Az is elhangzott már, hogy amerikai támadás esetén Moszkva elsőként semmisítené meg a deveselui katonai bázist.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?