Kétnyelvűek lesznek a magyar és szlovák emlékhelyek

A magyar-szlovák kulturális és sajtóügyi vegyes bizottság támogatja magyar művészek részvételét a Kassa Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton, valamint javasolja Alsósztregován Madách- és Mikszáth-napok, irodalmi körutak rendszeres megszervezését.

A bizottság csütörtöki pozsonyi ülését társelnökként Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára és Ivan Secik, a szlovák kulturális minisztérium államtitkára vezette - csütörtökön Pozsonyban ülésezett - tájékoztatta az Emmi kultúráért felelős államtitkársága pénteken az MTI-t.

A testület egyetértett a felek számára fontos magyarországi és szlovákiai emlékhelyek kijelölésében, és célként fogalmazta meg ezek kétnyelvű felirattal és többnyelvű információs anyaggal való ellátását.

A résztvevők abban is megegyeztek, hogy támogatják magyar művészek részvételét a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013. rendezvénysorozaton, Mikszáth- és Madách-művek szlovák nyelvű fordításainak kiadását, valamint az alsósztregovai Madách-kiállítás előkészítését és megrendezését. Javasolják Mikszáth és Madách életművét bemutató irodalmi napok évenkénti megrendezését, valamin a két szerző emlékhelyeihez kötődő kulturális útvonal létrehozását - olvasható az összegzésben.

A bizottság továbbra is támogatja a Hagyományok Házának a szlovákiai népművészet megőrzésére létrejött Utolsó óra és Fehér foltok című programját, az összegyűjtött anyag még kiadásra vár. Fontosnak tartják a magyarországi szlovák és a szlovákiai magyar nemzetiség szellemi és tárgyi kulturális értékeit összesítő elektronikus adatbázis kialakítását is.

Emellett a szlovák fél javasolta kimagasló színvonalú szlovákiai előadások magyarországi művészeti fesztiválokon és rendezvényeken való hangsúlyosabb megjelenését - közölte az államtitkárság.

Kimaradt?