Kanada nem folytatja az Iszlám Állam elleni légicsapásokat

A megválasztott kanadai miniszterelnök kedden közölte az amerikai elnökkel, hogy a kanadai harci repülőgépek befejezik az Iszlám Állam elleni légicsapásokat Irakban és Szíriában. Justin Trudeau újságíróknak Ottawában azt mondta, hogy a Barack Obamával telefonon beszélt, és jelezte neki: Kanada az Iszlám Állam elleni koalíció tagja marad, és továbbra is részt vesz az iraki erők kiképzésében.

Stephen Harper leköszönő kanadai kormányfő hat CF-18-as vadászbombázót vezényelt az Iszlám Államot Irakban és Szíriában támadó koalíció kötelékébe. Trudeau szerint a győzelméhez gratuláló Obama megértően viszonyult ahhoz, hogy betartja választási ígéretét és véget vet Kanada harci küldetésének.

A leendő kanadai miniszterelnök elkötelezte magát a két észak-amerikai ország kapcsolatainak javítása mellett. A hosszadalmas amerikai engedélyeztetési eljárásban elakadt, az albertai olajmezőktől a Mexikói-öböl finomítóiig kiépítendő Keystone XL csővezeték sorsáról ugyanakkor a két vezető egyeztetésén nem esett szó.

Justin Trudeau készséget mutatott a klímaváltozással kapcsolatos amerikai álláspont támogatásra, valamint Kanadának a környezetvédelmi ügyekben való fokozottabb szerepvállalására. Beszéltek a ratifikálásra váró Csendes-óceáni Partnerségről is. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Obama és Trudeau egyetértettek abban, hogy érvényt kell szerezni az egyezményben foglalt magas követelményeknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?