Szijjártó: Magyarország nyitott a Romániával való normális együttműködésre

Magyarország teljes mértékben nyitott arra, hogy Romániával pragmatikusan, normálisan együttműködjön, és bár a két ország viszonyában sok még a megoldandó kérdés, egyértelműen látszanak a pozitív jelek - mondta el Szijjártó Péter kedden telefonon az MTI kérdésére.

A külgazdasági és külügyminiszter Ankarából nyilatkozva arra reagálva fejtette ki véleményét, hogy előzőleg román kollégája, Bogdan Aurescu az Agerpres román állami hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: számos pozitív elem létezik a román-magyar kapcsolatokban.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: egyetért abban, hogy Bukarest és Budapest egymás stratégiai partnererei, hiszen jelentős magyar nemzeti közösség él Romániában, illetve hazánk második számú exportpiacáról van szó. Magyarországnak épp ezért érdeke, hogy normális párbeszéd legyen a két ország politikai vezetői között - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ő erre "teljes mértékben nyitott". Mint kifejtette, vannak még megoldásra váró ügyek elsősorban a romániai magyar közösség szempontjából, és ha ezekre megnyugtató válasz születik, akkor Magyarország készen áll a 2011-ben megnyitott kisebbségi vegyes bizottsági jegyzőkönyv lezárására.    

A román diplomácia vezetője az Agerpresnek nyilatkozva kedden azt mondta, hogy vannak ugyan megoldatlan kérdések a két ország viszonyában, mint például a román-magyar kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyve, de - mint hozzátette - a két országnak számos közös projektje van. Aurescu hangsúlyozta: ő mindenekelőtt stratégiai partneri viszonyként tekint a két ország kapcsolataira.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?