A palesztinok felgyújtották József sírját a ciszjordániai Nábluszban

Egy palesztin tömeg péntekre virradó éjjel felgyújtotta József sírját a ciszjordániai Nábluszban.

A zsidók és keresztények számára egyaránt fontos szent hely ismételt feldúlásáról az izraeli közszolgálati rádió számolt be reggel.

​A híradás szerint az éjjel több száz maszkos palesztin hatolt be a szent helyre, az ott lévő épületet felgyújtották, majd a helyszínen - videofelvételek tanúsága szerint - kitűztek egy palesztin zászlót. A lángokat a Palesztin Hatóság tűzoltói eloltották.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy mindent el fognak fog követni a gyújtogatók elfogása érdekében és eredeti állapotában helyreállítják a létesítményt, lehetővé téve zsidók imádkozását.

Péntekre a "harag napját" hirdette meg közösen több palesztin szervezet: a Ciszjordániában kormányzó Fatah, a Gázai övezetet irányító Hamász és a szélsőségesen iszlamista Iszlám Dzsihád.

A megszállt Ciszjordánia izraeli katonai adminisztrációjának vezetői megbeszélést folytattak palesztin tisztviselőkkel, akik elítélték a történteket, és ígéretet tettek arra, hogy helyreállítják a korábbi állapotokat József sírjánál.

Az izraeli katonaság képviselői közölték, hogy nem a hadsereg, hanem a Palesztin Hatóság rendőri egységei oszlatták szét a lázongókat a szent helyen, ahol a zsidó-keresztény hagyomány szerint a Bibliában szereplő József pátriárka, Jákob fia nyugszik.

Az izraeli jobboldali politikusok a sírhely ismételt felgyújtása miatt a szent hely visszafoglalására szólítottak fel. "Ismét úgy tűnik, hogy nincs alternatívája az izraeli fennhatóságnak a szent helyeink védelmében. Követeljük a hely izraeli ellenőrzésének visszaállítását, annak állandó megnyitását a zsidó imádkozók előtt" - hangoztatta közleményében Avi Roé, a ciszjordániai telepesek egyik vezetője.

Uri Ariel, a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt képviselője Facebook-bejegyzésében a palesztin uszítást okolta a történtekért. "A zsidók egyik szent helyének felgyújtása egy újabb mélypont, a palesztin uszítás következménye. Miközben a palesztinok pimaszul azt hazudják, hogy megsértjük a státus quót a Templom hegyen, kivonulnak, felgyújtják és megszentségtelenítik Izrael szent helyeit, amit nem bocsátunk meg nekik" - közölte a politikus.

Szeptember közepén Izraelben erőszakhullám kezdődött napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen "a harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetik.A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Kimaradt?