Orbán Viktor: Bajorország határait ma Magyarország őrzi

Bajorország határait ma Magyarország őrzi - fogalmazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök a migrációs válsággal kapcsolatban szerdán a bajorországi Banz kolostorban (Kloster Banz), Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a konzervatív CSU párt elnökével közös sajtótájékoztatóján.

Az Európai Uniónak és a Schengeni Egyezménynek köszönhetően ma a schengeni külső határnál lehet megvédeni Bajorország határait, és ezt ma a magyar határ jelenti - mondta Orbán Viktor, miután megbeszélést folytatott Seehoferrel és részt vett a CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán.

A most zajló migránsválság történelmi súlyban és történelmi távlatban határozhatja meg Európa jövőjét, és azt, hogy Európa hogyan válaszol a helyzetre, nagy mértékben meghatározza az, milyen választ ad Németország - mondta Orbán Viktor. Kijelentette: a magyar kormány álláspontja szerint lehetséges a jog által megszabott keretek közé terelni a jelenleg "a jogrenden kívül" zajló folyamatokat, és ő ehhez kér támogatást.

Orbán hat javaslattal érkezik Brüsszelbe

A migrációs válság kezelését célzó hatpontos javaslatcsomaggal érkezik az Európai Tanács szerda esti rendkívüli ülésére, Brüsszelbe Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfő javaslatai között szerepel a görög határok védelmének átengedése azoknak az európai országoknak, amelyek készek ebben részt venni. Emellett kezdeményezi a menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztását még a schengeni övezeten kívül, valamint a biztonságosnak tekintett országok listájának európai szintű meghatározását.

Negyedik javaslata, hogy új pénzügyi források érdekében minden tagállam növelje meg egy százalékkal befizetését és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal. Ez hárommilliárd eurót jelent egyszázalékonként - ismertette. Indítványozta továbbá kiemelt partnerség kialakítását azokkal az államokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet, külön megemlítette Törökországot és Oroszországot.

Orbán Viktor végül úgynevezett világkvóták létrehozását javasolta, vagyis hogy az egész világot vonják be a menekültválság kezelésébe.

Kapcsolódók

Kimaradt?