Most Horvátországból özönlik el a menekültek Magyarországot

Gyalog, busszal, vagy vonattal – ezrével érkeztek menekültek a pénteki nap folyamán Horvátországból Magyarországra. A migránsokat a magyar hatóságok különböző regisztrációs pontokhoz szállítják. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a horvátok megszegik az uniós jogszabályokat.

Több mint 800 migráns érkezett vonattal a horvátországi Pélmonostorból a baranyai Magyarbólyba péntek este - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A bevándorlókat, akik között sok a gyerek, a község vasútállomásán átszállították egy mentesítő személyvonatra, amellyel először Pécsre, majd onnan máshova viszik őket.

Akár az ezret is elérheti azoknak a menekülteknek a száma, akik péntek kora este, feltehetőleg Horvátországból, Gyékényes felől átlépve a határt Zala megyébe érkeztek - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A rendőrség az út egyik sávját szinte teljesen elfoglaló hosszú menet élén és a végén is biztosítja a gyaloglókat, de a készenléti rendőrség Surd határától nem messze, Nagykanizsa irányába egy autóbusszal szintén a migránsokra vár.

A menekültek túlnyomó többsége fiatal vagy középkorú férfi, de néhány kisgyerek is halad velük. Többen angolul azt a kérdést tették fel az út mentén álló helybelieknek, hogy Németország milyen messze van. A rendőrök nem állítják meg a menetet, csupán kísérik az embereket, illetve biztosítják az autók forgalmát.

Egy nagyobb létszámú, illegális bevándorlókból álló csoporttal szemben intézkednek a rendőrök a gyékényesi határátkelőhely térségében - közölte a rendőrség honlapján a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság péntek este.

A közlés szerint az illegális bevándorlókat a rendőrök a kijelölt regisztrációs pontokra szállítják. Arról, hogy pontosan hol vannak ezek a regisztrációs pontok, a rendőrség nem adott tájékoztatást. Időközben a migránsok egy csoportja az úton gyalogolva kora este elérte a Zala megyei Surdot, ahol rendőrök biztosítják vonulásukat - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Szijjártó hazugsággal vádolja a horvátokat

Horvátország ahelyett, hogy ellátná a bevándorlókat - regisztráció nélkül, tehát nem megfelelve az uniós jogszabályoknak - autóbuszokkal a magyar határra szállítja őket – reagált a jelenségre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban.

A politikus szerb vezetőkkel folytatott megbeszélését követően elmondta: a horvát rendőrtisztek azt mondják, hogy erről az intézkedésről a horvát és a magyar belügyminiszter megegyezett. "Ez hazugság, soha nem egyeztünk meg ilyenben" - szögezte le, majd hozzátette: "kértük a horvát külügyminisztériumot, hogy a horvát kormány és a rendőrök fejezzék be ennek a hazugságnak a terjesztését".

Beremend térségében a magyar honvédség és a magyar rendőrség megkezdte a fizikai akadály megépítését, gyors telepítésű drótakadályt állítanak annak érdekében, hogy megelőzzék az illegális határátlépések lehetőségét - mondta Szijjártó Péter.

A horvát befogadórendszer egy nap alatt összeroppant

A Magyarországgal szembeni horvát bírálatokra a magyar külügyminiszter úgy reagált: Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azért támadta Magyarországot, mert állítólag nem bánt jól a migránsokkal, a horvát befogadórendszer pedig egy nap alatt összeroppant. Szerinte a horvát kormány most azzal van elfoglalva, hogy a magyar határ felé szállítsa a migránsokat, és nem azzal, hogy biztosítsa nekik a szükséges feltételeket.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter meglepetésének adott hangot, hogy Horvátország már egy éve figyeli a migránsválságot a szomszédos Szerbiában, és nem volt felkészülve arra, hogy hasonló esetben kezelje a helyzetet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?