Lázár János: Magyarország kész a menekültekről szóló elvi vitára

A magyar miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint Magyarország továbbra is elvi alapon ellenzi a menekültek elosztását meghatározó uniós kvótarendszert, de a határok megvédése után kész részese lenni egy olyan vitának, amely arról szól, milyen szempontok érvényesíthetők azoknak az országoknak a megsegítésére, ahol sok bevándorló van.

Csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Lázár János elmondta, a június 17., a biztonsági határzár felépítésének bejelentése óta eltelt hetek azt bizonyítják, hogy Magyarország egyedül az uniós tagállamok közül képes betartani a schengeni egyezményt. Közölte, az egyezmény betartása azt eredményezte, hogy lényegében ma Magyarországon a menekülttáborokban alig van ellátásra szoruló ember.

Úgy folytatta: most, hogy üresek a menekülttáborok, a magyar kormány az érvényes álláspontot betartva, a kvótát elvi alapon ellenezve részese lehet egy elvi vitának arról, hogy a határok megvédése után milyen szempontok érvényesíthetők azoknak az országoknak a megsegítésére, ahol sok bevándorló van.

Lázár János az ország nemzetközi megítéléséről szólva úgy értékelt, hogy az osztrák kancellár és a román miniszterelnök "gyűlöletbeszédet" folytat a magyarok ellen.

A miniszter ugyanakkor az egyetlen hatékony védekezési lehetőségként hivatkozott a határzárra, mint mondta: a szerdai események visszaigazolták a jogi, biztonsági és élőerős határzár létjogosultságát, s jelen pillanatban a sok „európai blabla között” ez a hatékony intézkedés a határ védelme érdekében.

Értékelése szerint az a feltételezés is figyelmet érdemel, hogy a migráció szervezett akció volt, a szerb-macedón határról szervezetten szállították rá a bevándorlókat egy néhány kilométeres szakaszra a déli határon, s a szervezők képesek az útirányt befolyásolni.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy „nem boldogító tény”, hogy a rendőrségnek erőszakot kellett alkalmazni, mégha az szükséges és arányos is volt. Nincs ok örömre, ünneplésre - fogalmazott, hozzátéve: kifejezetten megrendítőnek tartja a röszkei átkelő környékéről érkező képsorokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?