Újabb kerítés építését jelentette be Orbán Viktor

Nem csupán a szerb határon és a román határ szerbiai felőli részén, hanem Horvátországnál is kerítés felépítését tervezi a magyar kormány. 

Magyarország a horvát határ meghatározott helyein is kerítést létesít - közölte Orbán Viktor a Die Presse című osztrák lap honlapján szerda este megjelent interjújában. A kormányfő hozzátette, hogy erről már beszélt a belügyminiszterrel, és már "tervek vannak erre".

A lap felvette, hogy ehhez idő kell, amire a miniszterelnök azt válaszolta, hogy Magyarországnak már van gyakorlata. Orbán Viktor hozzátette ugyanakkor, hogy az igazi erőt nem a kerítés jelenti. "Vannak új törvényeink, amelyek szigorú büntetést irányoznak elő az illegális migránsok számára. A határra küldtük a rendőrséget és a hadsereget. Ez világossá kell tegye, hogy bár a migránsok benyújthatnak menedékkérelmet, tartaniuk kell magukat a szabályokhoz" - jelentette ki.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a menekültekről szóló genfi konvenció is kimondja, hogy a menedékkérők nem választhatják meg azt az országot, ahol menedéket szeretnének. A menekülteknek joguk van a védelemre, de ezt a szomszédos államoknak kell biztosítaniuk. Ezt követően kérhetik, hogy máshol helyezzék el őket.

A Die Welt az interjúból  Orbán Viktornak azt a kijelentését emelte ki, hogy a menekültek elosztását célzó kötelező kvótarendszer terve ellentétes valamennyi európai uniós tagállam alapvető érdekeivel, és "nekünk meg kell védenünk Magyarországot". A kormányfő szerint azonban ha abból uniós törvény lesz, Magyarországnak el kell fogadnia. Készek vagyunk a kvótákról tárgyalni, de csakis önkéntes alapon, és csak akkor, ha vége van a menekültáradatnak - jelentette ki a miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha az Európai Unió a kvótarendszert minősített többséggel elfogadja, a miniszterelnök a Die Welt szerint azt válaszolta: "Akkor ez már törvény, és nekünk el kell fogadnunk".
Felidézte, hogy 1956-ban a külföldre menekülő magyarokat a szomszédos Ausztriában gyűjtötték össze táborokban, ahonnét aztán szabályozott módon menedékkérelemmel fordulhattak Svédországhoz, Ausztráliához, Németországhoz és más államokhoz, ez gyakran évekig is eltartott. 

Arra a kérdésre, hogy vissza akarja-e küldeni a menekülteket, például a háború sújtotta szíriai Aleppóba, Orbán Viktor azt mondta, nem a mi dolgunk tanácsokat adni, a mi dolgunk az európai és a magyar szabályok fenntartása. "A nemzetközi közösség célja nem lehet az, hogy minden menekültet befogadjon és új otthont adjon neki. Nem lehet cél az, hogy minden szíriai elhagyja Szíriát. Politikai síkon arra kell törekednünk, hogy Szíria újra élhető hely legyen" - mondta. 

 

Kimaradt?