Ponta „bárdolatlan stílusú nyilatkozata” miatt ismét áll a bál a magyar-román viszonyban

Hivatalába kérette a budapesti román nagykövetség ügyvivőjét Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára Victor Ponta román kormányfő „bárdolatlan stílusú nyilatkozata” miatt.

A tárca keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: miután Victor Ponta, Románia miniszterelnöke "újfent bárdolatlan stílusban nyilatkozott" Magyarországnak a migrációs helyzet kezelésére irányuló erőfeszítéseiről, Magyar Levente bekérette az ügyvivőt, és a kormány nevében hangot adott afölötti értetlenségének, hogy Románia miniszterelnöke még mindig "magyarellenes hazudozással kívánja menteni belpolitikai és megkérdőjelezett személyes erkölcsi tekintélyét".

A KKM a román miniszterelnöknek arra a kijelentésére reagált, miszerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket".

A tárca közleményében úgy fogalmazott: "különösen visszatetsző", hogy miután Románia kormányának eddig nem sikerült országát felkészítenie a csatlakozásra a schengeni övezethez, kívülről, a térség határőrizeti kötelezettsége és felelőssége nélkül "minősítgeti képtelen jelzőkkel" azt az országot, amely "erejét megfeszítve teljesíti az Európai Unió külső határainak védelméből fakadó feladatait". Közölték: a kormány minden Magyarországot érő "igazságtalan és képmutató bírálat" ellen tiltakozni fog, jöjjön az bárhonnan.

„Nettó hazugság”

Korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter „nettó hazugságnak" nevezte azt, amit Victor Ponta kormányfő állít a migránskérdés magyarországi kezeléséről, és méltatlan egy 21. századi politikai vezetőhöz. Hangsúlyozta, a magyar kormány határozottan visszautasítja az elhangzottakat, és egyúttal felszólítja a román miniszterelnököt, fejezze be a Magyarországról szóló hazugságait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?