Gázai támadás: az EU ellenzi, az USA republikánusai támogatják

Mély aggodalmának adott hangot és minden támadás azonnali beszüntetésére szólított fel minden harcoló felet a Gázai-övezetben kialakult helyzettel kapcsolatban az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa - áll a tárcavezetők által hétfőn kiadott úgynevezett végkövetkeztetésben.

"Minden támadást azonnal abba kell hagyni, mert ezek megmagyarázhatatlan szenvedést okoznak ártatlan civileknek" - áll a dokumentumban, amely ugyanakkor elismeri Izrael jogát, hogy megvédje magát a rakétatámadásoktól, de felszólítja a zsidó államot, hogy arányosan válaszoljon a támadásokra, és minden esetben biztosítsa a palesztin civil lakosság védelmét.

Ugyanakkor a CNN és az ORC International közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből az derül ki, hogy az amerikaiak 57 százaléka indokoltnak tartja a Gázai övezetben a Hamász palesztin radikális szervezet ellen intézett izraeli katonai csapásokat.

Az izraeli fellépés támogatottsága a demokraták között a leggyengébb: a lakosságnak ennek a csoportjában 10 emberből négy gondolja azt, hogy a zsidó állam lépései indokoltak.

A gázai hadműveletet a republikánusoknak a 74, a függetleneknek pedig az 59 százaléka támogatja.

Kimaradt?