Bezárt a budapesti Keleti Pályaudvar a menekültek miatt

A budapesti Keleti pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatokat – közölte a pályaudvari hangosbemondó kedden nem sokkal 9 óra után. Mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el az épületet.

A peronok és a pályaudvar előtti terület tele van menekültekkel – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A rendőrök sorfalat állnak a peronok előtt, de mind előttük, mind mögöttük vannak menekültek.

A rendőrök kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót. A főbejáratnál is sorfalat állnak a rendőrök és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatják a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat. A pályaudvar belső vágányain négy vonat is áll, azokra nem lehet felszállni.

A menekültek a pályaudvar kiürítése közben demonstrációba kezdtek: jelszavakat skandálva követelik, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba. A 7-es és 8-as vágány közötti peronon demonstrálókat a Készenléti Rendőrség próbálja kiterelni a csarnokból. A pályaudvaron tartózkodó többi menekültet csoportokban kísérik ki az épület elé.

Mindeközben a bécsi Westbahnhof pályaudvarra 3650 menekült érkezett hétfőn Magyarországról, a nagy részük már továbbutazott Németország felé – közölte az osztrák rendőrség kedden.

A vasútállomásra éjfélkor futott be az utolsó vonat Magyarországról. Roman Hahslinger rendőrségi szóvivő közlése szerint mindössze hat afganisztáni állampolgár kért menedékkérelmet az osztrák fővárosban. A rendőrség korábbi közlése szerint kétezren érkeztek, közülük 1500-an azonnal továbbutaztak Salzburg és München felé, a bécsi pályaudvaron ötszázan vasúti kocsikban és egy üres irodaházban töltötték az éjszakát. 

A vonatról leszálló menekülteket nem ellenőrizték, a szóvivő korábban úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nem lehetséges a teljes ellenőrzés.

FRISSÍTÉS: Nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron – mondta a MÁV helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a migránsokat nem engedik be a pályaudvar csarnokába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?