Fotót közölt a megfulladt menekültek holttestéről egy osztrák lap

„Kérjük, lapozzon” képaláírással közölt nagyméretű képet egy osztrák lap annak a teherautónak a belsejéről, amiben 71 menekült fulladt meg – írja a  Kurier osztrák lapra hivatkozva a hvg.hu. A képen a holttestek is láthatók voltak. Az osztrák médiatanács, a rendőrség és a belügyminisztérium is vizsgálja az ügyet, a felháborodás általános.

„A Kronen Zeitung elérte az osztrák újságírás megbocsáthatatlan mélypontját" – írta a Kuriernak állásfoglalásában Johannes Bruckenberger, az ausztriai Minőségi Újságírásért Alapítvány vezetője, aki nehezményezte, hogy amíg a teherautón szereplő céglogót kikockázták, a holttestekről készült fotót egy az egyben leközölték.

Az osztrák médiatanácshoz több panasz is érkezett a Kronen Zeitung eljárása miatt. A médiatanács elnökségi szóvivője, Andreas Koller szerint megbocsáthatatlan a fotók leközlése, a halottaknak tisztelet jár, „még akkor is, ha bevándorlókról van szó”. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a menekültek testét szörnyű haláluk után, pusztán szenzációhajhászásból nyilvánosságra hozzák.

A hatóságok is vizsgálják a fotót, amit valószínűleg akkor készítettek, amikor a rendőrség kinyitotta a teherautó ajtaját az A4-es autópálya leállósávjában. Nem tisztázott, hogy esetleg a Kronen Zeitung fotósának külön kérésére nyitották-e ki az ajtót. A belügyminisztérium is vizsgálatot indított az ügyben. Az sem teljesen biztos, hogy nem egy – a laphoz eljuttatott – rendőrségi fotóról van-e szó. A rendőrség közölte: a Kronen Zeitungnak volt engedélye a helyszínen tartózkodni.

Kurier megszólaltatta a Kronen Zeitungot kiadó társaság tanácsadóját, Richard Schmittet is, aki csupán annyit közölt, hogy a fotó közlése a főszerkesztőség egyhangú döntése volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?