Letartóztattak három embert a teherautóban megfulladt menekültek ügyében

Az osztrák hatóságok pénteken megerősítették, hogy három embert elfogtak az autópályán 71 menekült holttestével talált teherautó ügyében. A hűtőkocsi rakterében négy gyerek is meghalt.

71 ember, közülük 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek halt meg annak a teherautónak a rakterében, amit csütörtökön délelőtt találtak egy osztrák autópálya leállósávjában - közölte a burgenlandi tartományi rendőrfőnök, Hans Peter Doskozil pénteken délelőtt. A négy gyermek között volt egy 1-2 év körüli kislány, egy 3, egy 8-9 és egy 10 éves kisfiú.

A halál okát egyelőre nem tudták biztosan megállapítani, de a rendőrség azt mondta, az áldozatok valószínűleg megfulladtak. Az azonban még egyelőre nem tisztázott, hogy a hűtőkocsi rakterébe tudott-e akár a hűtőrendszeren, akár a falakon keresztül levegő bejutni.

Az osztrák rendőrség azt is megerősítette, hogy három embert őrizetbe vettek Magyarországon. Köztük van a teherautó tulajdonosa, egy libanoni származású bolgár állampolgár is. Két társa közül az egyik szintén bolgár, a harmadik pedig magyar személyi igazolvánnyal rendelkezik. A tartományi ügyész közölte, négy európai elfogatóparancsot adott ki, ezek alapján fogták el a három embert Magyarországon, az azonban egyelőre még kérdés, hogy mikor szállítják az elfogott férfiakat Ausztriába.

A burgenlandi rendőrfőnök azt mondta, a magyar hatóságok hét embert tartóztattak le, ebben az esetben azonban csak hárman érintettek, a többieket szabadon fogják engedni. A rendőrség szerint egy bolgár-magyar embercsempész bandáról van szó.

A hűtőkocsi a menekültekkel szerdán kora reggel indult Budapest déli szomszédságából, az osztrák autópálya leállósávjában, ahol megtalálták pedig valószínűleg már 24 órája állhatott.

Az osztrák hatóságok egy forróvonalat is felállítottak, hogy az áldozatokat azonosítani tudják. Az osztrák rendőrség megerősíti az ellenőrzéseket.

Az osztrák belügyminisztter, Johanna Mickl-Leitner közölte, ez az eset bemutatta, hogy az embercsempészek valóban bűnözők, és nem egyszerűen segíteni próbálják a menekülteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?