Magyar és román embercsempészek hagyták megfulladni a menekülteket

Az osztrák Kronen Zeitung információi szerint elkapták azokat az embercsempészeket, akik felelősek lehetnek a hűtőkamionban megfulladt menekültek haláláért. 

A magyar rendszámú járművet az osztrák A4-es autópálya egyik leállósávjában találták meg csütörtökön, benne 71 halottal. A nyomozás szálai Magyarországra vezettek, három embert vettek őrizetbe, akiknek a segítői valószínűleg románok voltak.

Rendőrségi források szerint a 7,5 tonnás teherautó szerdán, a kora reggeli órákban indult Budapestről, és 9 óra körül valahol az osztrák határ előtt volt még, és éjjel mehetett át Ausztriába. Másnap kora reggel, 5-6 körül fedezték fel a járművet az A4-es autópályán, a leállósávban, Neusiedl és Parndorf között - olvasható a Kronen Zeitung weboldalán.

A román külügy cáfol

Egyetlen román állampolgár sem érintett annak az Ausztriában elhagyott kamionnak az ügyében, amelynek rakterében megfulladt migránsokat találtak - közölte csütörtökön a bukaresti külügyminisztérium. A közlemény szerint Románia bécsi nagykövetségét az osztrák hatóságok arról tájékoztatták, hogy a jármű ideiglenes magyar rendszámokkal rendelkezik. "Az eddigi információk szerint egyetlen román állampolgár sem érintetett az ügyben. Az osztrák rendőrség folytatja a nyomozást" -  olvasható a bukaresti közleményben. A dokumentum hozzáteszi: Románia budapesti nagykövetségével a magyar hatóságok azt közölték, hogy a kamion ideiglenes rendszámát nem román állampolgár igényelte.

Kapcsolódók

Kimaradt?