Porosenko Brüsszelbe megy Junckerhez

Az ismét kiéleződött kelet-ukrajnai helyzet miatt Brüsszelbe utazik még ebben a hónapban Petro Porosenko ukrán államfő, és megbeszélést folytat Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével – közölte kedden az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője a bizottság keddi sajtótájékoztatóján.

Beszámolt arról, hogy Juncker és Porosenko délelőtt, telefonbeszélgetés során állapodott meg ebben. A két politikus a minszki békefolyamatról szóló megállapodáscsomag megvalósításának esélyeiről, illetve az ukrán kormányerők és az oroszpárti szeparatisták között rendre kiújuló fegyveres összetűzésekről beszélt egymással telefonon, és arra jutottak, hogy indokolt a megbeszélések személyes folytatása a közeli napokban.

A kelet-ukrajnai fegyveres incidensekért a felek kölcsönösen egymást vádolják, és Vlagyimir Putyin is megszólalt kedden Szevasztopolban ezzel kapcsolatban. Az EU az elmúlt napokban több nyilatkozatban követelte a tűzszüneti megállapodás következetes betartását mindkét fél részéről. Brüsszel azt várja, hogy valósítsák meg a konfliktus rendezését célzó minszki megállapodásokat, amelyeknek a maradéktalan teljesítésére maga a dokumentumcsomag ez év végét tűzte ki határidőként.

Amellett, hogy konkrétan a kelet-ukrajnai fegyvernyugvás követelésével kapcsolatban az uniós illetékesek következetesen igyekeznek kiegyensúlyozott, mindkét féltől bizonyos távolságot tartó álláspontot hangoztatni, és nem hárítják kizárólagosan egyik félre sem a felelősséget a tűzszünet megsértéséért, az EU összességében a kijevi ukrán kormányzatot, annak nyugatbarát irányvonalát és reformelkötelezettségét támogatja a Moszkva által bátorított szeparatistákkal szemben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?