Szigorítottak a terrorizmusellenes törvényeken Egyiptomban

Az eddiginél szigorúbb terrorizmusellenes törvényt hirdettek ki Egyiptomban, a jogszabály különleges bíróságok felállításáról is rendelkezik és a sajtótermékek számára is büntetést helyez kilátásba, ha a hivatalos közleményeknek ellentmondó módon számolnak be egy terrortámadásról.

A törvényt vasárnap hirdették ki az észak-afrikai ország hivatalos lapjában. Az új törvény szerint 2-500 ezer egyiptomi font bírságot kell fizetnie annak, aki a hivatalos közlésektől eltérő információkat terjeszt egy terrortámadásról. A jogszabály tervezete egy korábbi változatában még legkevesebb két év börtönbüntetéssel fenyegette az újságírókat, az egyiptomi sajtószervezetek és a külföld tiltakozásának hatására módosították a büntetést pénzbírságra.

A jogszabály szerint életfogytiglani büntetéssel vagy halálbüntetéssel sújtható, aki "terrorista csoportot" alakít vagy vezet. Az ilyen csoportban való tagság miatt tíz év börtön szabható ki. A törvény végrehajtóit, így a rendőröket és a katonákat a most felállított különbíróság felmentheti a túlzott erőszak alkalmazása miatti büntetés alól, ha azt foglalkozásuk körében követték el.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő június végén, a Hisám Barakát főügyész életét kioltó merényletet követően a terrorizmus-ellenes törvények szigorítását helyezte kilátásba az országban két éve, Mohamed Murszi elnök megbuktatása óta fokozott intenzitással tevékenykedő szélsőséges iszlamisták elleni fellépés keretében. A dzsihádisták támadásaiban több száz katona és rendőr halt meg.

Az Iszlám Állam egyiptomi csoportja július elsején több támadást hajtott végre egy ellenőrzőpontnál a Sínai-félszigeten, ami a katonákkal való összecsapásokhoz vezetett. Egy katonai szóvivő közlése szerint 21 katona és mintegy száz dzsihádista halt meg. Más hivatalos források azonban jóval több áldozatról adtak hírt. Ahmed al-Szind igazságügy-miniszter akkor azt hangoztatta, az ilyen jelentések "ártanak az ország moráljának".

Kimaradt?