Ausztráliában kétmillió macskát végeztet ki egy miniszter

Kétmillió gazdátlan macskát fognak kiirtani Ausztráliában az évtized végéig - jelentette be csütörtök este Greg Hunt környezetvédelmi miniszter. A drákói intézkedésre állítólag azért van szükség, mert a vadon élő állatok kipusztulással fenyegetnek több, a kontinensen kívül sehol máshol nem élő fajt.

A kormány tervei szerint 2020-ra öt szigetet, tíz kontinentális régiót - összesen 10 millió hektáron - akarnak teljesen macskamentessé tenni, a módszerekről egyelőre nem nyilatkoztak. A macska Ausztráliában jövevényfajnak számít, a brit gyarmatosítókkal érkezett a kontinensre, ahol az otthonról elkószált egyedek könnyű zsákmányra találtak az evolúciós szempontból felkészületlen helyi fajokban. Ezért a macskák óriási mészárlást végeztek, 1788 óta legalább 29 őshonos faj kiirtásáért felelősek.

A vadon élő macskák kétszáz-harminc év alatt igencsak elszaporodtak, számukat jelenleg 20 és 30 millió közöttre teszik; a veszélyeztetett fajokért felelős kormánybiztos szerint minden egyes példány napi 3-20 őshonos állatot öl meg. Jelenleg 120 fejt fenyegetnek a kihalással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?