Megszületett a megállapodás, nincs "grexit"

Megszületett a megállapodás a görög adósságválság megoldására - közölte a maratoni hosszúságú brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Donald Tusk, az euóövezeti - egyben az uniós - állam-, illetve kormányfők testületének elnöke.

Közlése szerint ezzel megnyílik az út az előtt, hogy Görögország tágyalást kezdhet az Európai Stabilitási Alap keretéből folyósítandó újabb pénzügyi támogatásról.  Ahétnnak szigorú feltételeket kell teljesítenie a megállapodás értelmében – tette hozzá. "A döntés esélyt nyújt Görögországnak arra, hogy európai partnerei segítségével rendeződjön a helyzete" - mondta.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájákoztatón megerősítette: nincs "grexit", Görögország nem távozik az euróövezetből. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója úgy vélekedett: a megállapodás a helyes lépést jelenti abba az irányba, hogy újraépíthessék a bizalmat. Megjegyezte ugyanakkor: ezt még sok további lépésnek kell követnie.

Szerdáig Athénnak döntenie kell

A görög parlamentnek szerdáig, vagyis július 15-ig kell kinyilvánítania egyetértését az euróövezeti csúcstalálkozón kimunkált megállapodással - közölte a sajtótájékoztatón Angela Merkel. A német kancellár arra is kitért, hogy a mintegy 50 milliárd eurós privatizációs alapból - amely alapban ott lesznek majd az újra feltőkésített bankok is - a görög adósságtömeget fogják csökkenteni.

Miután a hitelezők elvégzik a most tett görög vállalások teljesítésének első felülvizsgálatát, az Eurócsoport kész lehet arra, hogy szükség esetén hosszabb futamidőt állapítsanak meg a görög tartozásokra - mondta a kancellár.

Ciprasz: kemény csata volt

Kemény csatában sikerült kivédeni a szélsőséges terveket - mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hétfő délelőtt, az euróövezeti csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján. "A méltóság üzenetét továbbítottuk egész Európának" - fogalmazott. A görög miniszterelnök hangsúlyozta: a piacok meg fogják érteni, hogy lekerült a napirendről a "grexit", vagyis Görögország távozása az eurózónából.

Tizenhét órán át tartott a vasárnap délután kezdődött, hétfőn kora délelőtt zárult brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozó, és ezzel - a tagállami legfelső vezetők szintjén - minden idők eddigi leghosszabb uniós eszmecseréje lett. Az eddigi "csúcstartó csúcs" a 2000-ben megtartott nizzai tanácskozás volt, amely tizenhat órán át tartott. A görög adósságválság megoldása érdekében összehívott találkozó sajtóközpontja az uniós tanácsi intézmények központi székházában, a Justus Lipsius épületben volt. Az elnevezés Joest Lips - 1547 és 1606 között élt - holland jogfilozófus és filológus nevének latinosított változata.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?