Ezrek hajtottak fejet Szarajevóban a srebrenicai mészárlás áldozatai előtt

Több ezren kísérték utolsó útjára csütörtökön Szarajevóban az 1995-ös srebrenicai mészárlás újonnan azonosított 136 áldozatát.

A DNS-teszttel azonosított áldozatokat szombaton temetik el a kelet-boszniai Srebrenica melletti potocari emlékhelyen, ezzel 6377-re nő az oda temetett áldozatok száma. Az újonnan azonosított áldozatok között 18 kiskorú van, a legidősebb áldozat pedig 75 éves volt. Az összes áldozat arcképcsarnokát itt lehet megtekinteni.

 Kutatócsoportok még mindig dolgoznak az áldozatok holttesteinek felkutatásán.

A boszniai sajtó beszámolói szerint a szarajevóiak virágokat helyeztek a teherautón szállított, boszniai zászlóval letakart koporsókra, amikor a menet néhány percre megállt az államelnökség épülete előtt. A hozzátartozók sírtak és imádkoztak.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a II. világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

A mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezendő szombati megemlékezésen várhatóan mintegy 50 ezren vesznek részt, többek között 85 külföldi delegáció. Az Egyesült Államok küldöttségét Bill Clinton egykori elnök vezeti, a srebrenicai mészárlás az ő elnöksége idején történt.

Július 11-ét az idén egész Bosznia-Hercegovina területén gyásznappá nyilvánították, míg korábban csak az ország főleg bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban emlékeztek meg így az áldozatokról.

Kapcsolódók

Kimaradt?