Újabb halottjai vannak a járványnak Dél-Koreában

Két, MERS-vírussal fertőzött beteg halt meg egy nap alatt Dél-Koreában – nyolc nap óta most először szedett áldozatokat a gyakran halált okozó kór a távol-keleti országban – közölte szerdán az egészségügyi minisztérium.

Ezzel 35-re nőtt a betegséggel összefüggő halálesetek száma az ázsiai országban. Mindkét elhunyt az idősebb, ötven feletti korosztályhoz tartozott.

A fertőzöttek száma ugyanakkor nem nőtt szombat óta, az egészségügyi hatóságok 186 betegről tudnak. Szerda reggel 811 embert volt karanténban, nagy többségük saját otthonában. 

Dél-Koreában az első megbetegedést május 20-án regisztrálták. Egy férfi hurcolta be a kórt, vélhetően Szaúd-Arábiából.

A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttest (MERS) okozó koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A halálos áldozatok több mint 90 százaléka idős, illetve más egészségügyi problémával küzdő ember volt, akinek állapotát tovább rontotta a MERS. 

Az első megbetegedést 2012-ben regisztrálták Szaúd-Arábiában, azóta a veszélyes kór összesen 23 országban jelent meg, köztük Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Franciaországban. Több mint 1100-an betegedtek meg szerte a világon, és 40 százalékuk meghalt. Dél-Koreában ennél alacsonyabb, közel húszszázalékos a halálozási arány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?