Petraeus egyik nője egy másik tábornokkal is kavart

Immár az amerikai hadsereg másik sztárparancsnoka, a NATO főparancsnoki posztjára is esélyesnek tartott John Allen is belekeveredett a CIA igazgatói posztjáról már lemondott David Petraeus tábornok szexbotrányába. Allen azzal a Jill Kelley-vel folytatott kiterjedt, intim levelezést, aki zaklatásért feljelentette Petraeus szeretőjét, Paula Broadwellt. És bár erre konkrét bizonyíték még nincs, az amerikai sajtó azt is tényként kezeli, hogy Kelley és Petraeus is szeretők voltak.Petraeus-3 2396696b

Tovább gyűrűzött David Petraeus, a CIA lemondott igazgatójának nőbotránya. A New York Times jelentése szerint vizsgálat indult John Allen tábornok, az Afganisztánban szolgáló amerikai és NATO-csapatok főparancsnoka ellen, aki a védelmi minisztérium munkatársai szerint kiterjedt, 20-30 ezer oldalnyi terjedelmű, szolid megfogalmazásuk szerint "helytelen", magyarán szexuális tartalmú levelezést folytatott Jill Kelley-vel.

Bár egyelőre nincs rá bizonyíték, valószínűleg Kelley-nek, aki az amerikai hadsereg tampai támaszpontján önkéntes segítőként dolgozott, Petraeusszal is viszonya volt. Ő volt az, akit Petraeus szeretője, Paula Broadwell levelekben fenyegetett. "Ne bámulj rá a boci szemeiddel" - írta például.

Kelley fordult a hatóságokhoz a fenyegetés miatt, az év elején indult vizsgálat során derült fény Broadwell és Petraeus viszonyára, ami végül a tábornok bukásához vezetett. Bár a házasságtörés a civil életben nem számít bűncselekménynek, az amerikai hadsereg szabályzata tiltja és bünteti. Emiatt pedig Petraeus zsarolhatóvá vált, így nem maradhatott a CIA igazgatója.

Allen helyzete se sokkal jobb, mert ő is házas, azaz a katonai szabályzatot ő is megszegte. Hogy egyébb bűncselekmény történt-e, azt a New York Timesnak nyilatkozó védelmi minisztériumi források nem kívánták közölni. "Ez ügyben az FBI az illetékes" - mondták. Mindenesetre a hadügyminisztérium maga is vizsgálatot indít a botrányban, ami így már az amerikai hadsereg két legsikeresebb tábornokát érinti. Petraeus a CIA igazgatói posztja előtt az iraki és az afganisztáni csapatok, illetve a mindkét hadszínteret felügyelő Középső Parancsnokság parancsnoka is volt.

Allen egyelőre a posztján maradhat, de további karrierje kérdéses. Leon Panetta védelmi miniszter már kérte Obama elnököt, hogy egyelőre ne nevezze ki az amerikai csapatok parancsnokának és a NATO szövetségi főparancsnokának. Allen volt mindkét poszt várományosa, és eddig úgy tűnt, hogy nagy támogatottsággal nevezik ki.

A Times értesülései szerint Kelley és Allen levelezése 2010-12 között zajlott. Forrásaik azt nem árulták el, hogy miről tudtak harmincezer oldalon át levelezni. Arra sem tudtak magyarázatot adni, hogy a két ügy hogy kapcsolódik.

Kimaradt?