Négy órás házkutatás a CIA-főnök szeretőjénél

FBI-ügynökök szállták meg Paula Broadwell észak-karolinai házát hétfő éjjel. A múlt pénteken lemondott CIA-igazgató, David Petraeus szeretője talán túl sokat tudott. Két héttel lebukása előtt egy denveri előadáson például azt állította, hogy a CIA iszlámista szélsőségeseket tartott fogva az Egyesült Államok bengázi konzulátusán, amit szeptemberben rohantak le szélsőségesek, megölve az amerikai nagykövetet.19tiji.St.138

Átkutatja Paula Broadwell, David Petraeus, a CIA múlt héten lemondott igazgatója szeretőjének észak-karolinai otthonát az FBI - írja a Charlotte Observer. Az FBI megerősítette, hogy folyik a házkutatás, de azt nem árulták el, hogy mit keresnek a házas, kétgyerekes asszony otthonában.

Az FBI egyelőre csak azt erősítette meg, hogy helyi idő szerint este kilenckor (romániai idő szerint hajnali négykor) házkutatás kezdődött a Charlotte Dilworth nevű elővárosában lévő házban. Helyi beszámolók szerint kartondobozokat cipelő, bizonyítékokat gyűjtő ügynökök jelentek meg a háznál.E5HsN.St.138

David Petraeus, az amerikai hadsereg lázadók elleni harcról szóló könyvének szerzője, az iraki és az afganisztáni csapatok, valamint a Középső Parancsnokság egykori parancsnoka a múlt héten, az amerikai elnökválasztás után mondott le posztjáról, miután az FBI több hónapos nyomozással kiderítette, hogy házasságon kívüli viszonya volt életrajzírójával, a korábban szintén a seregben szolgáló Broadwellel. Az FBI nem a viszony, hanem Petraeus emailjének vélt feltörése miatt kezdett vizsgálatot, miután Broadwell fenyegető üzeneteket küldött egy másik nőnek.

A másik nő, Jill Kelley az amerikai hadsereg civil alkalmazottja. Bár bizonyíték nincs rá, a feltételezések szerint neki is viszonya lehetett Petraeusszal. Broadwell mindenesetre féltékeny volt a szintén házas, háromgyerekes Kelley-re, aki állandó vendég volt a hadsereg partijain.

o81ml.St.138Petraeus november 9-én, az elnökválasztás után három nappal tájékoztatta Obamát lemondásáról. Az elnök a Fehér Ház állítása szerint egy nappal a választás után értesült csak a történtekről, amiről stábja is csak a választás napjának estéjén szerzett tudomást. Az FBI amúgy már tavasszal tudott a történtekről, azt egyelőre nem tudni, hogy miért nem tájékoztatták korábban az elnököt vagy az amerikai kongresszust.

Pláne, hogy a házasságtörés civilben ugyan nem bűn, de a katonai rendszabályokat sérti, emiatt Petraeus ellen a katonai bíróságon eljárás is indulhat. Az FBI amúgy nemzetbiztonsági aggályok miatt kezdte vizsgálni az ügyet, amikor Kelley feljelentése alapján a kezükbe került Petraeus és Broadwell intim és szókimondó levelezése. Attól tartottak, hogy valaki feltörte Petraeus levelezését. De ha fel nem is törte, a katonai szabálysértéssel a tábornok zsarolhatóvá vált.

Másrészt Broadwell egyik korábbi, még a botrány kirobbanása előtt tett kijelentése is aggályokat ébresztett. Október 26-án, egy denveri előadásán azt állította, hogy a líbiai Bengáziban az amerikai konzulátus ellen elkövetett, az amerikai nagykövet halálával végződő szeptemberi támadás egyik oka az volt, hogy a támadók a CIA fogságában lévő iszlámistákat akartak kiszabadítani. Bár a CIA tagadja, hogy bárkit is fogva tartottak volna, utólag felvetődik a kérdés, hogy netán Petraeus kotyogott-e ki valamit szeretőjének.

Az ügy főszereplője, Petraeus tábornok maga is házas, 38 éve él együtt nejével, Hollyval - aki szintén katonacsaládból származik, apja akkoriban volt a West Point-i katonai akadémia elöljárója, amikor Petraeus ott tanult. A család egyik barátja, Steve Boylan nyugalmazott ezredes beszámolója szerint Holly Petraeus "nem igazán volt boldog", amikor értesült férje és Broadwell viszonyáról. "Ha azt mondom, dühödt, az enyhe kifejezés volna" - nyilatkozta az ABC Newsnak.

Kimaradt?