Görög adósság - Hollande azonnali megállapodást sürget

Francois Hollande francia államfő azonnali megállapodást sürgetett szerdán a görög kormány és európai hitelezői között.

"Egyértelműnek kell lenni, megállapodást most azonnal!" - jelentette ki Lyonban a francia elnök, aki szerint nem lehet tovább halogatni a kompromisszumot. "Már egy ideje beszélünk erről a megállapodásról, itt az idő, hogy megszülessen" - fogalmazott.

Azt is mondta, hogy európaiként nem szeretné az eurózóna szétesését. Véleménye szerint a meghosszabbított tárgyalásokat most végig kell vinni.

A külföldi hitelezők által megajánlott segélycsomagról vasárnapra kiírt görögországi népszavazásról a francia elnök úgy vélekedett, Görögország dolga, hogy megtartja-e vagy pedig visszavonja. Ha a megállapodás megszületik a referendum előtt, akkor a konzultációnak nem lesz már sok értelme - jegyezte meg Hollande.

Merkel más véleményen van

Angela Merkel német kancellár viszont a francia állásponttal ellentétes véleményt fogalmazott meg. Azt mondta, hogy az ajtó továbbra is nyitva áll a görög kormánnyal való tárgyalások előtt, de egy új segélyprogramról csakis a hét végére tervezett görögországi referendum után lehet tárgyalni.

Brit lapértesülések szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kormánya kész elfogadni a nemzetközi hitelezők legutolsó, a bizottság honlapján vasárnap nyilvánosságra hozott átfogó javaslatcsomagját bizonyos módosításokkal, kiegészítésekkel és pontosításokkal, a június 30-án lejáró nemzetközi hitelprogram meghosszabbításának és az euróövezeti mentőalappal, az Európai Stabilitási Mechanizmussal (ESM) kötendő hitelmegállapodás részeként.

Az új javaslatot szerdán késő délután vitatják meg az euróövezeti pénzügyminiszterek egy újabb telekonferencia keretében.

A görög kormányfő igazi populista, a nemzetközi szervezetek ellen lázító beszédet mondott szerda délután a tévében. Azt mondta, lesz referendum és szavazzanak nemmel az emberek. A nem szerinte nem azt jelenti, hogy elhagyják Európát és az eurót, hanem azt, hogy visszatértnek az európai értékekhez. Próbálta hangsúlyozni az európai erősségeit is, és felidézte, hogy egy éve indult az Európai Bizottság elnöki posztjáért. Ehhez tette hozzá, hogy Európának fel kell hagynia azzal, hogy nem demokratikusan működik. Közben azzal nyugtatta a görögöket, hogy nem fogják elveszíteni a pénzüket, a nyugdíjukat és a fizetésüket a bezárt bankokban, a krízis csak átmeneti. A beszéden nem nagyon látszott, hogy Ciprasz visszavonult volna a nemzetközi szervezetekkel szemben. (HVG)

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter első reagálásában elutasította a görögök újabb javaslatát, mivel szerinte Ciprasz kedd esti levelével nem vált egyértelműbbé a helyzet, nincs miről komoly tárgyalásokat folytatni.

Schäuble emlékeztetett arra is, hogy június 30-án lejárt a Görögországot támogató európai hitelprogram hatálya, így nem lehet a status quóhoz ragaszkodni.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter viszont azt mondta: reméli, hogy még a külföldi hitelezők által megajánlott segélycsomagról kiírt népszavazás előtt megszületik a megállapodás Görögország és a hitelezők között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?