Turistákat lőttek le Tunéziában, sok a halott

Strandon pihenő turistákra nyitottak tüzet fegyveresek pénteken a Földközi-tenger partján fekvő Szúsza (Sousse) városban, Tunéziában. A francia AFP hírügynökség és az amerikai AP hírügynökség is úgy tudja, hogy legalább 27-en meghaltak.

Az AFP a tunéziai belügyminisztériumtól úgy értesült, hogy hotelek közelében lövöldöztek Szúszában, egy népszerű turistaparadicsomban. Ugyancsak belügyi forrásból származik az az információ, hogy legalább 27-en haltak meg, és terrortámadás történt – írják a BBC oldalán.

Az AP hírügynökség magyar idő szerint délután háromnegyed 3 előtt ugyancsak 27 halottról írt, illetve arról, hogy a tengerparton lövöldöztek, és többnyire turisták haltak meg. Állítólag két fegyveres nyitott tüzet az ott pihenő emberekre, az egyik támadót lelőtték, a másikat keresik.

A beszámolók szerint az egyik érintett szálloda a Hotel Riu Imperial Marhaba, az ottani partszakaszon lőttek le turistákat. A hotel egy spanyol lánchoz tartozik, amely 19 országban több mint száz szállodát működtet. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ugyancsak megerősítette a lövöldözés hírét, és ő is 27 halottról tud. A másik hotel a Hotel Soviva.

Egy helyi rádió azt közölte, hogy a halottak többsége brit és német, de hivatalos forrásból egyelőre semmit sem közöltek az áldozatok nemzetiségéről.

Egy Tunéziában nyaraló brit férfi a BBC-nek telefonon arról számolt be, hogy a szomszédos hotelből lövéseket halottak. Az ő szállodájuk személyzete ezután megkérte a medencénél pihenő vendégeket, hogy menjenek a szobáikba. A brit férfi Hotel Bellevue-ben lakik, ahol a vendégek időközben a személyzetnek fenntartott részbe húzódtak menedékbe, és várják az utasításokat.

David Schofield, egy másik brit turista a helyszínről azt mondta a Sky Newsnak, hogy a medencénél volt éppen, amikor „egy meglehetősen nagy robbanást” hallott, és a szállóvendégek elkezdtek a hotel felé visszarohanni. „Hallottuk, hogy fegyverek vannak a tengerparton. Nagy kiabálást hallottunk a strandról” – mondta. Szavai szerint az emberek most feldúltan rohangáltak a szálloda környékén, „senki sem mondta el nekik, hogy mit kéne tenniük”.

Egy másik brit turista, Gary Pine azt mondta: éppen a strandon volt, amikor meghallotta a robbanásokat; először azt hitte, valaki petárdát durrogtat. Később egy robbanást hallott a szomszédos hotel felől. Ez után az emberek tömegesen hagyták el a tengerpartot. Pine a fiával együtt szemtanúja volt annak, hogy valakit agyonlőttek a strandon. A hotel vendégeinek először azt mondták, zárkózzanak a szobájukba, később mégis arra szólították fel őket, hogy gyűljenek össze a hallban.

Egy brit nő arról számolt be, hogy helyi idő szerint 12 óra előtt pár perccel tört ki lövöldözés. Ő és hat másik brit turista bezárkóztak a hotelszobájuk fürdőszobájába, nagyon megijedtek. Helikopter zaját és szirénázást hallottak kintről a lövések után – tette hozzá.

A tuniszi Bardo Múzeum látogatói ellen márciusban elkövetett iszlamista terrortámadás óta magas fokú készültségben vannak a tunéziai biztonsági szolgálatok.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?