A megszorítási politika ellen tiltakozott vasárnap Athén

Több ezren vonultak vasárnap a görög főváros, Athén utcáira, hogy tiltakozzanak a szigorú megszorítási politika ellen, és a görög kormány keményebb fellépését sürgessék a hitelezőkkel szemben mindössze egy nappal az euróövezeti vezetők hétfői válságtanácskozása előtt.

Az államcsőd szélén álló dél-európai ország parlamentje előtt megtartott demonstráción a résztvevők közül néhányan a privatizáció leállítását követelték, mások az eurózónából való kilépést sürgették, és azt, hogy Görögország egyszerűen szakítson hitelezőivel.

A tüntetésen Alekszisz Ciprasz baloldali görög miniszterelnök támogatói, a közalkalmazottak szakszervezetének (ADEDY) tagjai és számos baloldali szervezet hívei vettek részt. A január óta a radikális baloldali Szirizával közösen kormányzó Független Görögök (ANEL) nevű jobboldali populista párt ugyancsak képviseltette magát az eseményen.

Hétfőn este az euróövezeti országok állam-, illetve kormányfői, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság vezetői rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben a görög adósságválság ügyében.

Egy görög kormányzati forrás vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Ciprasz hétfőn még az ülés előtt egyeztet a nemzetközi hitelezők képviselőivel. A találkozón a görög miniszterelnökön kívül Christine Lagarde, az IMF vezetője, Mario Draghi, az EKB elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Jeroen Dijsselbloem, a közös pénzt használó országok pénzügyminiszterei, vagyis az eurócsoport vezetője vesz részt.

Görögországnak június 30-án kell törlesztenie a Nemzetközi Valutaalapnak 1,6 milliárd eurót. Ha nem fizet, csőd és az eurózónából való kilépés fenyegeti az országot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?