A Jobbik a kolozsvári Iorga-tábla eltávolítását kéri

Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke pénteken levélben fordult L. Simon László kultúráért felelős államtitkárhoz a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport elé 2011. május 23-án „jogtalanul kihelyezett tábla ügyében, amelyen Nicolae Iorga román történész provokatív, magyarellenes szövege olvasható”.

iroga matyas

Az ellenzéki párt az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, a Mátyás királyt románnak hazudó felirat úgy szól: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, mikor a győzhetetlen Moldva ellen indult”.

iorga tabla

Szávay István képviselő a kulturális államtitkárnak címzett levelében hangsúlyozta, hogy a „szoborcsoport előtti gyepre kihelyezett felirat amellett, hogy történelmietlen és a románság sajátos, nacionalista-soviniszta alapokon nyugvó történelemfelfogásának ékes bizonyítéka, nyíltan sérti a magyarság nemzeti érzéseit, szítja a városban a nemzeti-etnikai feszültséget, ráadásul tökéletesen ellentétes a két állam között az emlékmű restaurálására született megállapodással és a hatályos román törvényekkel is”. {loadposition szeben}

 

Kimaradt?