A CIA nyilvánosságra hozta a mulasztásairól szóló jelentését

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nyilvánosságra hozta azt a vizsgálati jelentését, amely a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt elkövetett saját mulasztásairól szól.

A jelentést a CIA főfelügyelője már tíz éve lezárta, de nem tette nyilvánossá. A csaknem 500 oldalas anyagban - melynek egyes részeit időközben átdolgozták - egy sor "rendszerszintű problémát" vettek nagyító alá.

Ezek a főfelügyelő szerint hozzájárultak ahhoz, hogy az illetékesek átsiklottak azokon a jelzéseken, amelyek Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének terveire utaltak - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió szombaton.

Jóllehet a jelentés a téma ismerői szerint nem tartalmaz alapvetően új információkat, további bírálatnak veti alá azokat a problémákat, amelyekre korábban más hatóságok vizsgálatai már rámutattak. Még ha a CIA egyetlen munkatársa sem követett el törvénysértést, egyértelmű, hogy munkájukat nem kielégítően végezték el - összegezte a CNN a jelentés megállapításait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?