Francia-izraeli politikai vitát váltott ki az Orange

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólította a francia kormányt, hogy határolódjon el az Orange francia távközlési vállalat bejelentésétől, mely szerint a cég fel akarja számolni izraeli tevékenységét - értesült az izraeli közszolgálati rádió pénteken.

Netanjahu csütörtök este Tel-Avivban egy rendezvényen arra kérte a zsidó állam "barátait", hogy az egész világon emeljék fel szavukat az Izraellel szembeni bojkottlépések ellen. 

Az emberi jogi kérdésekkel is foglalkozó Simon Wiesenthal Központ Francois Hollande francia elnököt szólította fel, hogy adjon választ az Orange "nemzetközi bojkottmozgalomnak való behódolására". A közlemény szerint a cég részvényeinek negyede a francia kormány birtokában van, ezért a kabinetnek is "be kell avatkoznia a Közel-Kelet egyetlen demokratikus állama elleni árulás ügyébe". 

Az óriásvállalat igazgatója, Stéphane Richard a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek úgy nyilatkozott, hogy félreértés történt, szavait kiforgatták, mert nem politikai, hanem csupán üzleti vitái vannak izraeli partnerével, az Orange vállalatot működtető Partners céggel. "Izrael barátai vagyunk, szeretjük Izraelt"- jelentette ki az üzletember. Mint mondta, "csak egy üzleti ügyről van szó", vitájuk arról szól, hogy márkájukat a kilencvenes években megkötött licencszerződés értelmében izraeli üzlettársuk működteti. 

"Ezt szeretnénk megszüntetni, erről tárgyalunk, erről szól egy egyezményünk, amely alapján a jövőben felszámolhatjuk a védjegyünk használatát"- tette hozzá Richard, aki szerint az egész világon megpróbálják leállítani cégnevük használatát, mert helyette közvetlen üzemeltetéssel és tulajdonlással szeretnék folytatni a márka fejlesztését. 

Előzőleg egy kairói konferencián Stéphane Richard még úgy fogalmazott, hogy "legszívesebben már holnap" megszakítaná a kapcsolatot a cég izraeli partnervállalatával, s csak azért nem teszi, mert ezzel hatalmas pénzügyi szankciókat vonna saját vállalatára; de amint lehet, távoznak a zsidó államból. 

Az izraeli cég igazgatója, Hájim Romano szerda este azt közölte a közszolgálati rádióval, hogy a közelmúltban újították meg szerződésüket tíz évre a párizsi anyavállalattal. 

Az Orange Izrael második legnagyobb távközlési cége, amely a francia márka nevét és logóját használja, de tulajdonosa az Egyesült Államokban élő izraeli üzletember, Hájim Szaban. Május végén öt francia civil szervezet és két szakszervezet nyilvánosan izraeli kapcsolatainak megszakítására szólította fel a francia Orange vállalatot, arra hivatkozva, hogy az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában is működő izraeli partnercége emberijog-sértéseket követett el.

Kimaradt?