Ha Orbánon múlott volna, már rég hazaküldte volna a menekülteket

Egy ország legelemibb joga, hogy eldöntse, kit enged be - hangoztatta a bevándorlással kapcsolatban Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. 

A bevándorlásról szóló európai uniós szabályokat kritizálva a kormányfő úgy fogalmazott: "ha nem kényszerítenének ránk életszerűtlen szabályokat, akkor Magyarországon nem lennének menekültek, akik itt vannak, azokat már mind hazaküldtük volna".

Álláspontja szerint vagy vissza kell venni nemzeti hatáskörbe a kérdést, vagy meg kell változtatni a közös európai szabályokat, hogy azok ésszerűek legyenek. Orbán Viktor azt is mondta, hogy akik Magyarországra érkeznek Szerbián keresztül, és Görögországnál léptek be az EU-ba, mire Magyarországra érnek, már nem politikai menekültek, mert nem olyan országból jönnek, ahonnan el kellene menekülni.

"Nem vagyunk olyan maflák, mint az sokan gondolják. Értjük, hogy vannak veszélyes válságövezetek. Görögországban viszont már nincsenek veszélyben, sem Macedóniában, sem Szerbiában", amelyek fontos tranzitországok a migránsok útvonalain. "Mire Magyarországra érkezik, már mind megélhetési bevándorló" - fogalmazott. A bevándorlásproblémára két megoldás van szavai szerint: az egyik: vissza kell küldeni ezeket az embereket oda, ahonnan jöttek. A másik pedig, hogy megváltoztassák az uniós szabályozást, ehhez azonban még keresik a partnereket. A bevándorlásról szóló nemzeti konzultációs kérdőív szerinte "korrekt, nyitott, fair", bár tényleg nem bevándorlópárti. "De miért is kellene szeretnünk a bevándorlókat?" - tette fel a kérdést.

Újabb konzultáció készül

Orbán elmondta: újabb nemzeti konzultáció készül, ennek részleteiről azonban még semmit nem mondott. A miniszterektől azt kérte, hogy összpontosítsanak a lényegre, többet konzultáljanak. A kormányfő elmondta: két nagy üggyel foglalkozik lassan háromnegyed éve, amiből semmit sem látnak az állampolgárok, pedig az ideje nagy részét ezzel tölti. Az egyik az építésügyi rendszer szabályozása, ami szavai szerint egy átláthatatlan, "kafkai rendszer". Ezen a területen tehát radikális adminisztrációs csökkentést készült végrehajtani a kormány.

A másik nagy téma az adóeljárás. Itt is túl nagy a bürokrácia a miniszterelnök szerint, és van bőven javítani való.

Kimaradt?