Felvidéken az anyanyelvi órák számának emelését kérik

Petícióval fordult a felvidéki magyar civilek egy csoportja a szlovák oktatásügyi minisztériumhoz, azt kérve, hogy a magyar tannyelvű általános iskolákban is olyan óraszámban oktassák az anyanyelvet, mint a szlovák tannyelvű intézményekben. A petíciót csütörtökön adták át a szaktárca pozsonyi iktatójában.

Az anyanyelvi írás- és olvasásórák, a szabadon választható órák növelését, valamint a magyar történelem oktatását követelő petíciót három magyar civil kezdeményezte április végén, az aláírásgyűjtéshez csatlakozott a felvidéki magyarság több civil és politikai érdekképviseleti szervezete is. A kezdeményezést támogató petíciós ívekre mindössze három hét alatt közel 26 és félezer aláírást sikerült összegyűjteni.

A petíciót az tette indokolttá, hogy a szlovák oktatásügyi minisztérium idén szeptembertől hatályos kerettanterve a magyar nyelvű általános iskolák alsó tagozatain jelentősen alacsonyabb óraszámot irányoz elő az anyanyelv oktatására, mint a szlovák intézményekben. A szlovák szaktárca rendelkezése alapján ősztől az érintett magyar iskolákban a gyerekek heti 5-6 tanítási órában tanulhatnák anyanyelvüket, míg a szlovák gyerekek 7-9 órában.

A szaktárcához eljuttatott petícióban annak aláírói ennek az aránytalanságnak a kiküszöbölése mellett síkraszállnak azért is, hogy a magyar tannyelvű általános iskolákban a jelenlegi egy óráról növeljék kettőre a történelemórák számát, így az iskolások megismerkedhetnek a magyar történelemmel is. Ezenfelül azt is kérik, hogy a magyar általános iskolák felső tagozatain emeljék meg a szabadon választható órák számát. A jelenlegi állapot 7 szabadon választható órát tesz lehetővé a magyar intézményekben, míg a szlovák iskolákban 19-et, ami a szülők iskolaválasztásánál jelentős hátrányba juttatja a magyar iskolákat.

"Arra számítunk, hogy sikerül változtatást elérnünk a kerettantervben, amely nagyon kevés órát irányoz elő hetente a kicsi elsősöknek az anyanyelv oktatására, csak öt órát, ilyen sehol nincs a világon" - mondta az MTI-nek Vojtek Katalin, a petíciós bizottság szóvivője a petíciós ívek leadása után. "Ez indította el a petíciót is, hiszen nem akarjuk, hogy félanalfabéta gyerekeink legyenek" - tette hozzá.

A petíciós bizottság képviselői a helyszínen elmondták: kezdeményezésüknek már meg is van az első eredménye, mivel a délelőtt folyamán egy telefonos egyeztetés során sikerült megállapodniuk Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszterrel abban, hogy a tárcavezető a jövő héten (június 4-én) fogadja a magyar pedagógusok küldöttségét, akik a találkozón megpróbálják majd kiharcolni a követelt változtatásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?