Folytatódtak az uniós segítséggel zajló szerb-koszovói tárgyalások

Nyílt és őszinte párbeszédet folytatott Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök Szerbia és Koszovó viszonyának normalizálásáról szerdán Brüsszelben Catherine Ashton jelenlétében - tudatta az Európai Unió külügyi főképviselője csütörtök hajnalban kiadott közleményében.thaci-dacic 1 245537

A brit politikus közli, hogy folytatódik a munka az eddig született megállapodások végrehajtása érdekében, és a résztvevők üdvözölték, hogy november elején a közös munkacsoportoknak sikerült megállapodniuk a Szerbia és Koszovó közötti átkelőkről, amelyeket a Szerbiától elszakadt tartomány szerbek lakta részén a helyiek hónapok óta lezárva tartanak.

A tárgyalásokon szóba került a Belgrád által a koszovói szerbeknek folyósított pénzek átláthatóságának kérdése is, valamint az, hogy hogyan lehetne javítani a Koszovóban található szerb kulturális és egyházi örökség védelmét. Dacic és Tachi Ashton beszámolói szerint megállapodott abban, hogy létrejön egy munkacsoport, amely előkészíti a Nis és Pristina közötti autópálya megépítésének magvalósíthatósági tanulmányát, valamint abban, hogy hamarosan ismét találkoznak.

A Koszovó és Szerbia között az unió segítségével zajló párbeszéd októberben vette kezdetét. Koszovó 2008 februárjában kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Szerbia nem ismer el. Belgrád továbbra is az ország részének tekinti az ország déli részén létre jött független Koszovói Köztársaságot, amelynek az Európai Unió több állama sem ismer el független országként.

Kimaradt?