Őrizetbe vették Milánóban a tuniszi merénylet egyik elkövetőjét

Az olasz hatóságok a Milánóhoz közeli Gaggianóban elfogták Abdel-Magíd et-Tavílt, akit a tuniszi Bardo Múzeumban március 18-án elkövetett terrortámadás egyik kitervelőjének és végrehajtójának tartanak.

A 22 éves marokkói fiatalembert kedd este vették őrizetbe - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón.

Tunézia nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. A Bardo Múzeumban történt terrortámadás kitervelőjének tartják Abdel-Magíd et-Tavílt, aki maga is részt vett a külföldi turisták túszul ejtésében és legyilkolásában. A terrorista akcióban huszonnégyen veszítették életüket, közöttük négy olasz turista, valamint negyvenöten megsebesültek.

Az olasz hatóságok által közölt információk szerint Abdel-Magíd et-Tavíl februárban egy illegális bevándorlókkal teli hajóval Szicília partjainál kötött ki, de innen február 17-én kiutasították. A marokkói állampolgárnak ezt követően nyoma veszett. Egy hónappal később részt vett a tuniszi merényletben, majd sikerült elmenekülnie. Ezt követően ismét Olaszországban tűnt fel: Gaggianóban, ahol anyja és két testvére él tartózkodási engedéllyel.

Tunézia Abdel-Magíd et-Tavíl kiadatását fogja kérni, mivel azonban ott halálbüntetés várna rá, az olasz hatóságok a kiadatást felülvizsgálják - hangoztatta Bruno Megale, a terrorizmus elleni küzdelmet irányító nyomozóigazgatóság (Digos) milánói vezetője.

Kimaradt?