Orbán Viktort gyomrozták az Európai Parlamentben

Ne csináljon karikatúrát az Európai Bizottság migrációs javaslataiból - mondta Orbán Viktor magyar kormányfőhöz fordulva Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) Magyarországról folytatott vitájának végén.

A vitát annak nyomán tűzték napirendre, hogy előzőleg az EP szabadságjogi kérdésekben illetékes szakbizottsága vitát folytatott a halálbüntetés visszaállításának Orbán Viktor által javasolt "napirenden tartása", illetve a menekültüggyel kapcsolatos magyar kormányzati megnyilatkozások, így a bevándorlási nemzeti konzultációs kérdőív kérdései kapcsán.

Összeegyeztethetetlen az uniós joggal

Timmermans szerint nem igaz az a vád, hogy a brüsszeli bizottsági javaslatok minden illegális migráns korlátlan befogadását szorgalmazzák. Az uniós testület tagállami befogadási kvótákat azok vonatkozásában javasol korlátozott mértékben, akik háború elől menekülnek Szíriából, Eritreából - mondta.

Az EB első elnöke korábban a vitában arról beszélt: elfogult és félrevezető kérdések alapján nem lehet tisztességes konzultációt folytatni, és ha e konzultáció során a bevándorlást összekapcsolják a terrorizmusveszéllyel, az rosszhiszemű és helytelen dolog.

Ami a halálbüntetés kérdését illeti, Timmermans kijelentette: a bizottság egy pillanatig sem habozna igénybe venni a rendelkezésére álló eszközöket, ha az uniós joggal és az alapvető európai értékekkel összeegyeztethetetlen halálbüntetést a magyar kormány - az Orbán Viktor által adott biztosíték ellenére - mégis újra be akarná vezetni.

Zanda Kalnina-Lukasevica, az EU soros elnökségét adó Lettország európai ügyekben illetékes államtitkára az EP-ülésen közölte: az uniós tagállami kormányokat összefogó Tanács nem alakított ki álláspontot a vitatott magyar vonatkozású kérdésekben. Így a lett tisztségviselő pusztán annak a hangsúlyozására szorítkozott, hogy a Tanács nagy jentőséget tulajdonít az európai alapértékeknek.

Ujhelyi összetépett egy lapot

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője az EP-vitában összetépett egy papírlapot, amelyről azt mondta, hogy a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultációs kérdőív. Ujhelyi úgy fogalmazott, hogy a konzultáció valójában "goebbelsi tudatmódosítás" eszköze.

Jávor Benedek, a PM zöldpárti EP-képviselője arról beszélt, hogy Orbán Viktor egyre inkább hasonul a Jobbikhoz, amelynek a vitorlájából a hivatalos magyarázat szerint ki akarja fogni a szelet. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: a bevándorlással kapcsolatos magyar nemzeti konzultációs kérdőív megfogalmazásai - minden finomítás nélkül - olyanok, ahogyan az aggodalmak az emberekben megfogalmazódnak.

Verhofstadt: Orbán provokál

Az egyezmények valóban nem isteni kinyilatkoztatások, de létezik olyan isteni parancs, hogy ne ölj - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke. A politikus ezt annak nyomán jegyezte meg, hogy a magyar miniszterelnök a halálbüntetés jogszabályi tilalmával kapcsolatban kijelentette: a tilalmat tartalmazó egyezmények nem isteni kinyilatkoztatások, hanem emberi alkotások, amelyeket meg lehet változtatni.

A vitában Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője azt mondta, hogy Orbán Viktor továbbra is provokatív kijelentéseket tesz. A belga politikus a bevándorlási kérdőívvel, illetve a halálbüntetéssel kapcsolatos témák említésén túl egyebek közt Putyin-barát külpolitikával is vádolta a magyar kormányfőt. A bevándorlást illetően emlékeztetett arra, hogy 1956-ban Nyugaton nagy szeretettel fogadták be a magyar menekülteket.

Így reagált Orbán

Magyarországnak 2012-ig volt saját nemzeti szabályozása a menekültügy kérdésében, és azzal a szabályozással kezelni is tudta a kérdést - hangoztatta Orbán Viktor az elhangzottakra reagáló felszólalásában. A miniszterelnök leszögezte: az EU kényszerítette Magyarországot a szabályok megváltoztatására, és az országra kényszerített szabályozás nem vált be, megindult a menekültáradat.

Az európai parlamenti vitát követő sajtóértekezletén Orbán kijelentette: habár formálisan Magyarországról rendezett vitát az Európai Parlament, a strasbourgi vita révén sikerült lépéseket tenni egy nagy európai kérdés, a bevándorlásról szóló kérdés megnyugtató rendezése irányában. "Elindult egy olyan vita az EU-ban a bevándorlásról, amelyhez a siker reményét fűzhetjük" - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor úgy vélekedett, az Európai Bizottság új javaslata a menekültügyi szabályozásról csak fokozná az EU-ba irányuló bevándorlást, és olyan politikai hiba, amely végzetes lehet a kontinens számára. A miniszterelnök szerint az eddig folytatott európai vitában összekeveredik egymással a menekültek, a megélhetési bevándorlók és vendégmunkások ügye, de ezeket külön kell kezelni és külön szabályokat kell alkotni rájuk. Kijelentette: az emberi jogi, a gazdasági, a demográfiai és a kulturális dimenziókat egyenlő súllyal kell kezelni.

Cikkünk frissül

 

Kapcsolódók

Kimaradt?