Sorra mondanak le a brit pártok vezetői

Három brit párt vezetője is bejelentette pénteken, hogy a választási eredmények miatt lemond.

Lemondott az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetői tisztségéről pénteken Nigel Farage, miután pártja - amelynek fő politikai programja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból - mindössze egy képviselői helyet szerzett a brit parlamenti választásokon. Farage maga nem is jutott be az alsóházba, és már korábban egyértelművé tette, hogy ha nem szerez képviselői mandátumot, távozik a UKIP éléről.

A Liberális Demokraták vezetői tisztsége is megüresedett, miután Nick Clegg, az előző konzervatív-liberális brit kormánykoalíció miniszterelnök-helyettese pártja katasztrofális veszteségeket szenvedett az előző napi parlamenti választásokon.

A brit Munkáspárt vezetői tisztségéről szintén lemondtak: Ed Miliband, miután a Labour a vártnál jóval gyengébb eredményeket ért el az előző napi parlamenti választásokon, búcsúzott posztjától.

Mint arról korábban beszámoltunk, a péntek reggeli számítások szerint a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt valószínűleg megszerezte az önálló kormányalakításhoz elégséges abszolút többséget a brit parlamenti választásokon.

Kapcsolódók

Kimaradt?