Negyedmilliónál is több elítéltnek kegyelmezett meg Vlagyimir Putyin

Eddig több mint 2 ezer elítélt szabadult a második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából hirdetett elnöki amnesztiával Oroszországban - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat ideiglenes vezetőhelyettese.

Valerij Makszimenko elmondta, hogy a szabadulók száma napról napra nő, minthogy a közkegyelemről hozott törvényt a következő fél év során hajtják végre. A jogszabály alapján mintegy 60 ezer szabadságvesztésre ítélt ember kerülhet ki a különböző büntetés-végrehajtási intézményekből. 

Az orosz törvényhozás alsóháza (duma) április végén egyhangúlag fogadta el a Vlagyimir Putyin államfő által kezdeményezett amnesztiáról szóló jogszabályt.

A Kreml számításai szerint 260 ezer ember részesülhet közkegyelemben. Közülük 60 ezren büntetésüket töltik, 200 ezren felfüggesztett ítéletet kaptak, így szabadlábon vannak. Pavel Krasenyinnyikov, a duma törvénykezési bizottsági elnöke szerint az amnesztia még több, akár 350-400 ezer embert is érinthet Oroszországban.

A második világháborús győzelem 70. évfordulója alkalmából kezdeményezett elnöki közkegyelem mindazonáltal nem terjed ki a 2012-es Putyin-ellenes Bolotnaja téri tüntetés résztvevőire. A megmozdulás a rendőrség és a tiltakozók összecsapásával végződött. Nem engedik szabadon Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt sem, aki egyelőre vizsgálati fogságban van. Azzal gyanúsítják, hogy köze volt két, Délkelet-Ukrajnában dolgozó orosz újságíró tavalyi halálához. Szavcsenko fogva tartását június végéig, az ellene folyó vizsgálatot pedig november 13-ig meghosszabbították.

Kikre vonatkozik?

Az orosz elnöki amnesztia azokra vonatkozhat, akik először követtek el kisebb és közepes súlyú bűncselekményt, és büntetésük ideje nem haladja meg az öt évet. A közkegyelem kiterjed a kiskorúakra, kisgyermekes nőkre, 55 évnél idősebb férfiakra és 50 évesnél idősebb nőkre is, de a kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények miatt elítéltekre nem. Azokra viszont igen, akik Afganisztánban vagy más országokban harcoltak, vagy az észak-kaukázusi terrorellenes műveletekben vettek részt, és ezért szovjet vagy orosz kitüntetésben részesültek, de később kisebb bűncselekményt követtek el.

A második világháborúban a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem napját Oroszországban és a volt Szovjetunió egykori köztársaságaiban május 9-én ünneplik.

Oroszországban utoljára 2013 végén, az alkotmány 20. évfordulója alkalmából gyakorolt kegyelmet Vlagyimir Putyin. Ennek révén a Bolotnaja-ügyben érintettek közül többen mentesültek a büntetőeljárás, illetve a büntetés alól. Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég volt elnöke is ekkor szabadult ki a fogházból, és a Pussy Riot női punkegyüttes tagjai is elhagyhatták a javító-nevelő tábort.

Kimaradt?