Négy férfit ítéltek halálra az ártatlanul meglincselt fiatal nőért

A huszonéves Farhunda kínhalála nagy indulatokat kavart Afganisztánban: nők vitték a koporsóját a hátukon, tüntettek is a halála miatt. Egy bíróság szerdán négy férfit halálra ítélt az ügyében, köztük azt az amulettárust is, aki sértettségből uszította rá a tömeget a nőre. Még nem tudni, mi lesz annak a 19 rendőrnek a sorsa, aki közbeavatkozhattak volna, de nem tették.

Kötél általi halálbüntetésre ítélt egy afgán bíróság szerdán négy férfit egy huszonéves nő meglincselésért, akiről hamisan azt állították, hogy elégetett egy Korán-példányt márciusban az afgán fővárosban.

A nőt Kabul központjában lincselték meg és égették el, és már rövid idővel a rémtett után 13 embert őrizetbe vettek a lincselők közül. A lincselésről felkavaró videófelvétel készült.

A perben, amely szombaton kezdődött a kabuli első fokú bíróságon, nyolc további férfit 16 évi börtönbüntetésre ítéltek, 18 ellen pedig ejtették a vádakat.

Amulettárus uszította rá a tömeget

Az elítéltek között van egy önjelölt vallási személy, aki egy mecset közelében árult amuletteket, s az ítélet szerint ő biztatta fel a tömeget a brutális erőszakcselekményre. Március 19-én a 27 éves, Farhunda nevű nőt Kabul központjában megverték, átgázoltak rajta egy autóval, testét megégették, majd a folyóba dobták.

A következő kedden ezrek vonultak az utcára Kabulban - férfiak és nők minden korosztályból -, igazságszolgáltatást követelve az asszonynak. Temetésén nők vitték a koporsóját.

Tizenkilenc rendőr sorsáról vasárnap döntenek. Közösségi oldalakra feltett videófelvétel tanúsága szerint a helyszínen lévő rendőrök nem akadályozták meg a férfiak csoportja által elkövetett gyilkosságot.

Az eseménysort Farhunda és utcai amulettárus férfiak vitája indította el, miután a nő le akart beszélni asszonyokat a vásárlásról, mondván, hogy ne pazarolják ilyen, az iszlámnak nem megfelelő dolgokra a pénzüket.

Farhunda egyébként vallástudós volt, tanulmányait éppen befejezte, és tanárnak akart állni.

Kimaradt?