Prioritás a tűzszüneti megállapodás megvalósítása Ukrajnában

Véget kell vetni a tűzszünet megsértésének és a harcoknak, mindenekelőtt Mariupol, Scsasztja, a donyecki repülőtér és Sirokino térségében – áll az Élysée-palota által kiadott közleményben.

A megbeszélésen Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán államfő és Angela Merkel német kancellár egyetértettek abban, hogy abszolút prioritás a konfliktus által érintett terület pacifikálása.

A február 12-i minszki tűzszüneti megállapodást kidolgozó négy vezető a közlemény szerint egyetértett abban, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) központi szerepe van a tűzszüneti megállapodás megvalósításának garantálásában és a nehézfegyverek kivonásának ellenőrzésében. A négy vezető fontosnak tartja, hogy a megfigyelők szabadon járhassanak el missziójuk teljesítésekor, és újabb megfigyelési pontokra vonulhassanak fel.

A négy vezető egyetértett abban, hogy nemzetközi kontaktcsoport biztonsággal, a politikai kérdésekkel, a gazdasági kérdéssel és az újjáépítéssel, valamint a menekültekkel foglalkozó munkacsoportjainak a következő napokban össze kell ülniük. A francia elnöki hivatal hangsúlyozza, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) segítségével meg kell könnyíteni a fogolycserét és a humanitárius segítségnyújtást.

Kimaradt?